Οι καθηγητές απεργούν στις 10 Δεκεμβρίου υπέρ ασφαλιστικών ταμείων
Οι νέοι συνταξιούχοι περιμένουν μήνες την έκδοση της σύνταξής της, το Ταμείο Πρόνοιας αδυνατεί να καταβάλλει τα εφάπαξ και ο ΟΠΑΔ καρκινοβατεί.
Σε 24ωρη απεργία αποφάσισαν να προχωρήσουν στις 10 Δεκεμβρίου οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από σχετική απόφαση της ΟΛΜΕ. Το κύριο αίτημα των καθηγητών, είναι η κρατική ενίσχυση των ασφαλιστικών τους ταμείων.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι "το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα μεγαλύτερης επιδείνωσης της θέσης των εκπαιδευτικών αλλά και όλων των εργαζόμενων, ιδιαίτερα στα οικονομικά, με την εντεινόμενη ακρίβεια και την οριακή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Η ακρίβεια μειώνει ακόμη περισσότερο την αγοραστική αξία του μισθού μας και τα δημόσια αγαθά, είτε υποβαθμίζονται, είτε ιδιωτικοποιούνται (Ολυμπιακή, ΟΤΕ, ΔΕΗ)". Το ίδιο συμβαίνει και με την δημόσια Παιδεία, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, η οποία δέχεται τα χτυπήματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής με στόχο την απαξίωσή της μέσω της ιδιωτικοποίησης.
Οι καθηγητές τονίζουν ότι τα ασφαλιστικά τους ταμεία βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και οι νέοι συνταξιούχοι, περιμένουν για μήνες ακόμη και χρόνια, την έκδοση της σύνταξής τους. Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που χορηγεί το εφάπαξ, δηλώνει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σημερινές του υποχρεώσεις. Ενδεικτικά, οι καθηγητές αναφέρουν ότι σήμερα στο ΤΠΔΥ εκκρεμούν 15.000 περίπου αιτήσεις και για την ικανοποίησή τους, απαιτούνται 600 εκατομμύρια, όταν τα χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο, φτάνουν μόνο για 100 συνταξιούχους.
"Ο ΟΠΑΔ βουλιάζει στα χρέη του. Το 2003 οι ασφαλισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 1.100.000, ενώ το 2008 έγιναν 1.435.000 (αύξηση 29%), αλλά η επιχορήγηση έμεινε η ίδια. Η κυβέρνηση ενέταξε στον ΟΠΑΔ στρατιωτικούς, ιερείς, πανεπιστημιακούς, ειδικούς φρουρούς, εργαζόμενους στον ΟΛΠ, χωρίς ωστόσο να αυξήσει την επιχορήγηση προς τον Οργανισμό. Ταυτόχρονα, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι του δημοσίου, παραμένουμε ουσιαστικά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού κάθε τόσο δεν μας χορηγούνται ούτε οι βασικές παροχές, εξαιτίας της καταγγελίας των συμβάσεων, είτε από τους φαρμακοποιούς, είτε από τους γιατρούς", καταγγέλλουν οι καθηγητές, λέγοντας πως παρόλα αυτά, πληρώνουν κανονικά τις εισφορές και τη συμμετοχή τους. Συγκεκριμένα, από τις αποδοχές των εκπαιδευτικών γίνονται κρατήσεις από 366 ευρώ μέχρι 650 ευρώ στο καταληκτικό κλιμάκιο, για την υγειονομική περίθαλψη, την κύρια σύνταξη, τα ασφαλιστικά ταμεία, το εφάπαξ και το φόρο.
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την άμεση κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΤΠΔΥ προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τη στήριξη του ΟΠΑΔ με άμεση επιχορήγησή του, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις καταγγελίες των συμβάσεων των γιατρών και των φαρμακοποιών και να αναβαθμιστεί η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Το διεκδικητικό τους πλαίσιο περιλαμβάνει ακόμα, πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας, κατάργηση του ισχύοντος ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού πλαισίου και επιστροφή όλων των οφειλομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Εγγύηση από το κράτος για τα αποθεματικά και κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, 1400 ευρώ στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5% επί του ΑΕΠ, καταβολή των αναδρομικών του επιδόματος των 176 ευρώ.
Αναστασία ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου