Μείωσε τον λογαριασμό του 60% αλλάζοντας τις λάμπες!
Βρετανός περιγράφει πώς βοηθά το περιβάλλον και την τσέπη το
Υπολόγισε ότι τα φώτα του σπιτιού του παρήγαν 1,5 τόνο διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο και η δαπάνη στον λογαριασμό του ηλεκτρικού αναλογούσε στο μισό. Άλλαξε τις λάμπες πυράκτωσης με λαμπτήρες LΕD, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση του περιβάλλοντος να ανέρχεται μόλις σε 150 κιλά διοξειδίου ετησίως και ο λογαριασμός του να μειωθεί κατά 60%. Χρειάζεται άλλη απόδειξη;
O Άλοκ Τζα έχει αποκτήσει εμμονή με τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Έκανε ολόκληρη μελέτη για το σπίτι του και τα αποτελέσματά της είναι εντυπωσιακά. Όπως γράφει στην «Guardian» ο δημοσιογράφος, που είναι υπεύθυνος για επιστημονικά θέματα, «πλέον σε κάθε δωμάτιο που μπαίνω κοιτάζω τις λάμπες και υπολογίζω πόσο στοιχίζουν στον ιδιοκτήτη και πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον». Ακόμα και αν δεν νοιάζεστε για την προστασία του κλίματος, σκεφτείτε πόσα χρήματα θα γλιτώσετε από τον λογαριασμό του ρεύματος, παρατηρεί.
Η «φωτεινή πλευρά»
Ο Άλοκ Τζα αποφάσισε να καταγράψει το οικολογικό αποτύπωμα του σπιτιού του και βρήκε ότι ο φωτισμός ήταν υπεύθυνος για το 28% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και για το 50% της δαπάνης του λογαριασμού. Τα φώτα που άναβε παρήγαν 1,5 τόνο διοξειδίου του άνθρακα μέσα σε μία μόλις χρονιά! Γι΄ αυτό αποφάσισε αμέσως να αλλάξει όλες τις λυχνίες πυράκτωσης με λαμπτήρες φθορισμού, που διαρκούσαν 10 φορές περισσότερο και κατανάλωναν 80% λιγότερη ενέργεια. Πέρασε τους επόμενους μήνες δοκιμάζοντας κάθε είδους λάμπες, μέχρι που έφθασε στους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας LΕD.
Όταν ολοκλήρωσε αυτό το ταξίδι του στη «φωτεινή πλευρά», όπως το ονομάζει, ο δημοσιογράφος διαπίστωσε ότι επιβάρυνε πολύ λιγότερο το περιβάλλον. Πλέον ο φωτισμός για το σπίτι του παρήγε 150 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ετησίως - «φανταστείτε πόσο θα προστατεύαμε το περιβάλλον εάν όλοι κάναμε το ίδιο», λέει. Ο φωτισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του λογαριασμού για ρεύμα ενός νοικοκυριού. Υπολόγισε μάλιστα ότι οι Βρετανοί ξοδεύουν 25 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για φωτισμό στον λογαριασμό του ηλεκτρικού και ότι εάν όλοι άλλαζαν τους παραδοσιακούς λαμπτήρες με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας η ενέργεια που θα εξοικονομούσαν ετησίως θα μπορούσε να τροφοδοτήσει όλες τις λάμπες στους δρόμους της χώρας επί 4 1/2 χρόνια ή να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα για κάθε κατοικία στο Λονδίνο επί 9 μήνες. Ακόμη υπολόγισε ότι εάν κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού στη Βρετανία άλλαζε μία λυχνία πυράκτωσης 100 βατ με μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας, το διοξείδιο του άνθρακα που θα απέτρεπαν να εκλυθεί θα ισοδυναμούσε με όσο θα γλιτώνανε εάν αποσύρονταν από τους βρετανικούς δρόμους 200.000 αυτοκίνητα.
Λιγότερη ενέργεια
Ποια είναι, λοιπόν, η κατάληξη του εγχειρήματος του Τζα με τα φώτα; Μετά τους λαμπτήρες φθορισμού επέλεξε για τον φωτισμό του σπιτιού του τους λαμπτήρες LΕD. Αυτοί οι λαμπτήρες μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν κυρίως στα λαμπάκια των τηλεφώνων και στα ταμπλό των αυτοκινήτων. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 όμως οι Ιάπωνες επιστήμονες κατασκεύασαν τις πρώτες μπλε LΕD λάμπες. Καλύπτοντάς τες με φωσφόρο, μπόρεσαν, επιτέλους, να εκπέμψουν λευκό φως. Η Ρhilips πρόσφατα έφτιαξε έναν λαμπτήρα LΕD 3 βατ που φωτίζει το ίδιο με έναν λαμπτήρα αλογόνου 35 βατ. Κοστίζει πιο ακριβά (περίπου 32 ευρώ) αλλά η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα λειτουργεί επί 15 χρόνια και φυσικά θα καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου