Ο εθελοντισμός αντικείμενο εκμετάλλευσης;
Εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος κατεγγέλουν την κυβέρνηση για εκμετάλλευση του θεσμού, μετά την απόφασή της να αξιοποιήσει τα 130.000 μέλη των 287 εθελοντικών οργανώσεων που εντάσσονται στην Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιων φέτος το καλοκαίρι.
Οι περίπου 2.000 εθελοντές - μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος καταγγέλουν ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χρηματοδοτεί διάφορες εθελόντικές οργανώσεις, οι οποίες προσφέρουν - όπως υποστηρίζουν - αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες, με δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, ενώ για εκείνους δεν υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση. Μόνη εξαίρεση το 2007, όταν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες έλαβαν αποζημίωση 100 ευρώ ο καθένας, για τις υπηρεσίες τους στις πυρκαγιές της Πελοποννήσου.
Παράλληλα, οι εθελοντές υποστηρίζουν ότι η διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος δεν αξιοποιεί όπως θα έπρεπε τις υπηρεσίες τους, τοποθετώντας τους σε βοηθητικές θέσεις, όπως στο τηλεφωνικό κέντρο ή ως οδηγούς οχημάτων.
Σύμφωνα με ερευνα που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Λάτση σε πανελλαδικό επίπεδο για τον εθελοντισμό και την προστασία των δασών, στην οποία συμμετείχαν 160 εθελοντικές οργανώσεις, ως βασικότερες αδυναμίες του θεσμού αναδεικνύονται η έλλειψη συντονισμένης πολιτικής προσέλκυσης εθελοντών, η απουσία πλαισίου ηθικων ανταμοιβών και κινήτρων, η ελλειματική εκπαίδευση, η δυσκολία εξασφάλισης εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας, και η μη ένταξη των οργανώσεων σε ενιαίο σχεδιασμό αντιμετώπισης δασικων πυρκαγιών.
Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία είναι σε εκκρεμότητα από το 2002, αναμένεται να ανανεωθεί ο θεσμός, καθώς, πλέον, οι εθελοντικές οργανώσεις της Πολιτικής Προστασίας θα υπάγονται οργανωτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά στους δήμους και τις κοινότητες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο οι 156 από τις 270 οργανώσεις παρείχαν τα στοιχεία τους στην Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Τα νέα μέτρα θα αφορούν στην κατοχύρωση των εθελοντών ώστε να λαμβάνουν αποζημίωση της τάξεως του 1/25 του μισθού των μόνιμων πυροσβεστών, όταν μια περιοχή βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην εκπαίδευση και πιστοποιήσή τους, και, τέλος, στην ασφαλιστική κάλυψη και ρύθμιση της αστικής ευθύνης σε περίπτωση ατυχήματος ή τραυματισμού τους.
Εν τω μεταξύ, το καλοκαίρι πλησιάζει και τα μέσα δασοπροστασίας δεν χαρακτηρίζονται επαρκή. Συγκεκριμένα, ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι "οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και οι πολλές βροχοπτώσεις, που ακόμα συνεχίζονται, έχουν ως αποτέλεσμα αφενός μεν πολλοί δασικοί και αγροτικοί δρόμοι να μη βρίσκονται στην κατάσταση που θα επιθυμούσαμε και αφετέρου να έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης, λόγω της πυκνής και υψηλής βλάστησης, η οποία ύστερα από λίγο καιρό, όταν θα ξεραθεί, θα γίνει πολύ εύφλεκτη, με συνέπεια να δυσκολευτεί το έργο της πυρόσβεσης, αλλά και να έχουμε περισσότερες φωτιές."
Πηγές: Ο Κόσμος του Επενδυτή, Έθνος Online.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου