Σημαντικές αλλαγές στα ΤΕΙ
Θέματα των ΤΕΙ ρυθμίζει νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, από τον υπουργό Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων ΤΕΙ που δεν έχουν φοιτητές. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ενημέρωσε την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων του κοινοβουλίου. Μόλις πέρυσι 26 τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ είχαν μονοψήφιο αριθμό εισαχθέντων, δηλαδή από τις 5.796 θέσεις που διέθεταν καλύφθηκαν μόνο οι 93.
Όπως δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος: "Ο χώρος της Ανώτατης εκπαίδευσης συνιστά ένα ενιαίο πλαίσιο, που οφείλει να συγκροτηθεί από σαφείς στόχους και συγκεκριμένες πολιτικές σε ό,τι αφορά τη σχέση της με την Πολιτεία. Προκύπτει, κατά συνέπεια, η ανάγκη καθορισμού αυτού του πλαισίου, που θα αποτυπώνει την κοινωνική παράμετρο της αποστολής της. Το θέμα είναι μείζον, δεν είναι θεωρητικό και αφορά τη βιωσιμότητα και το μέλλον πολλών ιδρυμάτων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια", κατέληξε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
Οι πέντε άξονες πάνω στους οποίους κινούνται τα νέα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των ΤΕΙ:
* Η εισαγωγή του θεσμού των Ερευνητικών Εργαστηρίων στα ΤΕΙ.
* Η εξίσωση του χρόνου σπουδών με το χρόνο σπουδών στα πανεπιστήμια και έτσι το εξάμηνο διαρκεί 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας.
* Η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ΤΕΙ με τη δυνατότητα ελέγχου, από τους προέδρους των Ιδρυμάτων, της νομιμότητας στους διορισμούς και στις εξελίξεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως συμβαίνει και στα πανεπιστήμια.
* Η συνεργασία Τμημάτων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών, που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, εφόσον συναφθεί προγραμματική σύμβαση, σε εθελοντική βάση.
* Οι θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ θεωρούνται πλέον ενιαίες, όπως και οι θέσεις των μελών ΔΕΠ.
EPT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου