Έφυγε από τη ζωή ο «μποξέρ του Άουσβιτς»
Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Salamo Arouch, ο Ελληνοεβραίος αθλητής του μποξ που γλίτωσε τη ζωή του στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς χάρη στις γροθιές του, νικώντας τον ένα μετά τον άλλο αντίπαλο προς τέρψη των ναζιστών φυλάκων του που στοιχημάτιζαν υπέρ του.
Η οικογένεια του Salamo Arouch ανακοίνωσε ότι ο 86χρονος άντρας έφυγε από τη ζωή στις 26 Απριλίου. Η κυριολεκτική πάλη για τη ζωή του Arouch ήταν η πηγή έμπνευσης της ταινίας που σκηνοθέτησε ο Robert M. Young με τον γνωστό ηθοποιό Willem Defoe να ερμηνεύει το ρόλο του μποξέρ που κέρδισε εκατοντάδες αγώνες στη διάρκεια των δυο ετών που πέρασε στο συγκρότημα των στρατοπέδων Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
Στην ηλικία των 22 ο Arouch, με 24 νίκες και 0 ήττες, κέρδισε το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα νέων Ελλάδας και Βαλκανίων. Μάλιστα λόγω των περίτεχνων βηματισμών του τον αποκαλούσαν «χορευτή μπαλέτου».
Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στη Θεσσαλονίκη, η οικογένεια Arouch στοιβάχτηκε μαζί με τις χιλιάδες των Εβραίων που ξεριζώθηκαν για να μεταφερθούν στο στρατόπεδο Άουσβιτς. Η μητέρα και η αδερφή του θανατώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων. «Φτάσαμε με την οικογένειά μου στο Άουσβιτς στις 18.00 το απόγευμα. Στεκόμουν όλο το βράδυ όρθιος, μέχρι το επόμενο πρωί, γυμνός. Οι Ναζί μας έπλυναν με νερό, μας απολύμαναν, ξύρισαν τα κεφάλια μας και μας έβαλαν αριθμούς στα μπράτσα», είπε σε μια συνέντευξή του το 1989 ο Salamo Arouch, στον οποίο δόθηκε το νούμερο 136954.
Λίγο αργότερα ένας διοικητής εμφανίστηκε και ρώτησε αν κάποιος είναι παλαιστής ή μποξέρ και ο Salamo σήκωσε το χέρι του. «Ο διοικητής δεν με πίστευε εξαιτίας του βάρους μου». Στη συνέχεια, ο διοικητής χάραξε ένα κύκλο στο χώμα και του έφεραν έναν ακόμα κρατούμενο. Μετά από τρεις γύρους ο Arouch χαρακτηριζόταν νικητής του πρώτου από τους περισσότερους από 200 αγώνες που έλαβε μέρος για όσο καιρό έμεινε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
«Ήταν σαν κοκορομαχίες» είπε ο ίδιος ο Arouch. Κάθε Κυριακή και Τετάρτη βράδυ οι φρουροί συγκεντρωνόταν για να δουν τον αγώνα πίνοντας, καπνίζοντας και βάζοντας στοιχήματα. Όσο για τους χαμένους, ο Arouch το 1990 δήλωσε ότι τους πυροβολούσαν οι ναζί. Ο ίδιος, καθώς ήταν ο νικητής, απαλλάχθηκε από τη βαριά χειρωνακτική εργασία. Ο πατέρας του που εργαζόταν ως εργάτης έχασε τις δυνάμεις του και οι ναζί τον έστειλαν σε θάλαμο αερίων. Ο αδερφός του αρνήθηκε να ξεριζώσει χρυσά δόντια από τα στόματα πτωμάτων και γι’ αυτό εκτελέστηκε.
Μετά το τέλος του πολέμου ο Salamo Arouch παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στην Παλαιστίνη. Έλαβε μέρος στον Αραβοισραϊλινό πόλεμο του 1948 και κατά την κινηματογράφηση της ταινίας « Triumph of the Spirit» επέστρεψε στο Άουσβιτς, ως σύμβουλος. «Ήταν μια φοβερή εμπειρία,» δήλωσε στο περιοδικό People, ανακαλώντας τη στιγμή που βρέθηκε μπροστά στα ερείπια των κρεματόριων, «στο μυαλό μου έβλεπα τους γονείς μου».
Πηγή: The New York Times
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου