Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

Δεν άντεξε τελικά την οικονομική κρίση η Πορτογαλία και έτσι πρόκειται να υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν για οικονομική στήριξη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες. Μ' αυτό τον τρόπο η Πορτογαλία γίνεται το τρίτο μέλος της Ευρωζώνης που μπαίνει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Την ανάγκη να προσφύγει η Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είχε αναγνωρίσει νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη.

Σταγόνα που «ξεχείλισε» το ποτήρι ήταν τα «απαγορευτικά» επιτόκια της δημοπρασίας της Τετάρτης.

Η πρώτη αντίδραση από την Κομισιόν ήταν θετική, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν να δηλώνει στους Financial Times Deutschland πως η προσφυγή «είναι ένα βήμα υπευθυνότητας για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη».

Σε περίπτωση προσφυγής στο μηχανισμό -την οποία έχουν σχεδόν προεξοφλήσει οι οίκοι αξιολόγησης και μέρος των αγορών- η Πορτογαλία θα γίνει η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που ζητά την στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Στη Λισαβόνα ασκούνται τους τελευταίους μήνες ασφυκτικές πιέσεις για να ζητήσει διάσωση, αλλά ο πρωθυπουργός Σόκρατες επαναλάμβανε σταθερά σε κάθε ευκαιρία πως η Πορτογαλία δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια και θα αποφύγει για όσο μπορεί την προσφυγή.

Μετά την παραίτηση του Σόκρατες, όμως, τα απανωτά πλήγματα στην Πορτογαλία -με τον έναν οίκο μετά τον άλλον να υποβαθμίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της και τα επιτόκια δανεισμού της να αυξάνονται ραγδαία στις τελευταίες δημοπρασίες- έκαναν τον υπουργό Οικονομικών να παραδεχθεί πως η χώρα χρειάζεται βοήθεια.

Παραμένει ασαφές το εάν ο υπουργός Οικονομικών προκρίνει «πλήρη» προσφυγή στους μηχανισμούς ή πιέζει για την «προσωρινή» λύση ενός «δανείου-γέφυρας» πριν τις πρόωρες εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου