Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρηματική ταινία που σαρώνει στο YouTube

 Γκρέκο και η Ζερμέν είναι παντρεμένοι επί δέκα χρόνια. Ο Γκρέκο είναι Έλληνας και η Ζερμέν Γερμανίδα. Ο γάμος τους φθάνει σε αδιέξοδο καθώς ο Έλληνας σύζυγος επιλέγει να κάθεται όλη την ημέρα και να μην εργάζεται συσσωρεύοντας διαρκώς χρέη. Αντίθετα η Γερμανίδα σύζυγος είναι εργασιομανής και πληρώνει όλους τους λογαριασμούς.

Ο γάμος τους κοντεύει να διαλυθεί μέχρι που κάνουν την εμφάνισή τους οι δύο τους γείτονες. Μια νεαρή Ισπανίδα που προσπαθεί να ηρεμήσει την έξαλλη Γερμανίδα και ένας Βρετανός που ανησυχεί για το μέλλον του ζευγαριού. 

 
http://youtu.be/q5FT47kLZfs


 
Ο λόγος για την μικρού μήκους ταινία «A Very European Break Up» (Ένας πολύ ευρωπαϊκός χωρισμός) του Βρετανού δημοσιογράφου, σεναριογράφου και σκηνοθέτη Bob Denham που μέσα σε εννιά λεπτά προσπαθεί να περιγράψει με χιούμορ την κατάσταση στην ευρωζώνη δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του κοινού νομίσματος.

Με τα εθνικά και οικονομικά στερεότυπα να αποτελούν βασική πηγή έμπνευσης ο Βρετανός σκηνοθέτης σκιαγραφεί μια καρικατούρα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Από τις μπαταρίες που έχουν οι δύο σύζυγοι, ΑΑΑ η Γερμανίδα και D – που δεν κάνουν για καμία συσκευή – ο Έλληνας, υπαινιγμός για την αξιολόγηση των χωρών, μέχρι την αναφορά για τους γονείς της Γερμανίδας οι οποίοι χώρισαν αλλά τελικά επέλεξαν την επανένωση (!),» το «A Very European Break Up» καταφέρνει να παρουσιάσει ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα και παράλληλα «πικρές» αλήθειες για την Ευρωζώνη και την ΕΕ.

Η μικρού μήκους ταινία ξεκινά με τον Γκρέκο να βρίσκεται ξαπλωμένος στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, την ώρα που συνειδητοποιεί πως η Ζερμέν επιστρέφει από τη σκληρή δουλειά ανακαλύπτοντας καινούργιους απλήρωτους λογαριασμούς στο γραμματοκιβώτιο.

- «Τι είναι αυτό» ρωτά τον Έλληνα σύζυγό της δείχνοντάς του τους απλήρωτους λογαριασμούς .

- «Άνοιξες την αλληλογραφία μου! Αυτό είναι δική μου δουλειά» απαντά ο Έλληνας σύζυγος.

- «Δεν το πιστεύω πως μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό, μετά από όσα περάσαμε» επιμένει η Ζερμέν η οποία αποφασίζει να θέσει αυστηρούς κανόνες στον Έλληνα άνδρα της ζητώντας του να πουλήσει μερικά από τα αγαπημένα του αποκτήματα, όπως τον υπολογιστή του, την τηλεόραση και την κιθάρα του.

- «Γίνεσαι παράλογη. Πώς θα καταφέρω να βγάλω λεφτά αν τα πουλήσω όλα αυτά» απορεί ο Γκρέκο για να λάβει την απάντηση «δεν βγάζεις καθόλου λεφτά».

- «Δεν βγάζω επειδή εσύ δεν με αφήνεις» την αποστομώνει ο Γκρέκο.

Ακολουθεί μια προσπάθεια του Γκρέκο να ηρεμήσει τη Ζερμέν ετοιμάζοντας της μια λιχουδιά με μελιτζάνες υπό τον ήχο χασάπικου (!) την ώρα που η Ζερμέν ανακαλύπτει κρυμμένους λογαριασμούς κάτω από το κρεβάτι…

Πάνω ακριβώς στον καυγά που ακολουθεί επεμβαίνει η Ισπανίδα γειτόνισσα, μια δασκάλα γιόγκα που προσπαθεί να ηρεμήσει το ζευγάρι δίνοντας εν μέρει δίκιο στον Έλληνα σύζυγο και τονίζοντας πως η Γερμανίδα είχε ανάγκη την υποστήριξη του Έλληνα για να μπορεί να κερδίζει τα λεφτά που κερδίζει.

«PIGS»! φωνάζει έξαλλη η Ζερμέν, λίγο πριν κάνει την εμφάνισή του ο άλλος γείτονας, ένας φλεγματικός Άγγλος που ζητά από το ζευγάρι να τα βρουν καθώς ανησυχεί ακόμα και ο ίδιος!

Ο διάλογος του ζευγαριού συνεχίζεται με τη Γερμανίδα να ζητά από τον Έλληνα να φύγει από το σπίτι και τον Έλληνα να δηλώνει πως δεν θα πάει πουθενά. Τα πάντα αλλάζουν όταν η Ισπανίδα ρωτά τον Έλληνα αν εξακολουθεί να αγαπά τη σύζυγό του για να λάβει την απάντηση «έχουμε κοινό μέλλον» …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου