Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Συνελήφθη ο Κώστας Βαξεβάνης για τη δημοσιοποίηση της «λίστας Λαγκάρντ»

 
Σε σπίτι στη Δροσιά Αττικής συνελήφθη στις 11 το πρωί του Σαββάτου ο εκδότης του περιοδικού Hot Doc Κώστας Βαξεβάνης, μετά την εισαγγελική παραγγελία σε βάρος του για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αλλά και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση στοιχείων της φερόμενης ως «λίστας Λαγκάρντ» στο περιοδικό.

Η σύλληψη του δημοσιογράφου έγινε παρουσία εισαγγελέα σε εκτέλεση σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Νωρίτερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο
Κώστας Βαξεβάνης ανέφερε ότι πρόθεση του ήταν να προσέλθει αυτοβούλως στην Εισαγγελία προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις «για την παραθεσμική και μη νόμιμη συμπεριφορά» των αρχών απέναντι του.

«Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τώρα. Με συλλαμβάνουν. Διαδώστε», έγραψε στις 11 το πρωί στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter.

Η Εισαγγελία Πλημμελιοδικών σχημάτισε δικογραφία για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αλλά εξετάζει και το ενδεχόμενο να υπάρχει παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, καθώς το αρχείο ενδεχομένως να διέρρευσε από υπάλληλο κάποιας υπηρεσίας.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Βαξεβάνης μετά το βίντεο - απάντηση που ανήρτησε στο Διαδίκτυο, με σχόλιο του στο Twitter έγραψε τη διευθυνσή του σπιτιού στο οποίο βρίσκεται, «καλώντας τους αστυνομικούς να τον συλλάβουν σαν γερμανοτσολιάδες».

«Βρίσκομαι Πόντου 16 στη Δροσιά. Απ' έξω υπάρχουν 15 Αστυνομικοι. Ας μπουν να με συλλάβουν την επέτειο του ΟΧΙ σαν γερμανοτσολιαδες», έγραψε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.Η πλήρης ανακοίνωση της αστυνομίας:
«Κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, διενεργούνται έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού HOTDOC., όπου δημοσιεύονται ονόματα της Λίστας Λαγκάρντ.»
Η απάντηση του δημοσιογράφου πριν τη σύλληψη
Ο δημοσιογράφος με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο τονίζει πως βρίσκεται σε φιλικό σπίτι και προτίθεται να μεταβεί στην Εισαγγελία την Δευτέρα.

Ο δημοσιογράφος επιτίθεται στην κυβέρνηση και στις διωκτικές αρχές και κατηγορεί τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για παράβαση καθήκοντος και όπως λέει χαρακτηριστικά «το «cd με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ με τους φοροκλέφτες το είχαν μετατρέψει σε cd που πωλούν οι μικροπωλητές στα φανάρια».
H απάντηση του περιοδικού
Λίγο μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας, το περιοδικό του Κώστα Βαξεβάνη, απάντησε:

«Η Δικαιοσύνη που για τρία χρόνια κωλυσιεργεί, κάνει τα στραβά μάτια και παρακολουθεί νωχελικά σαν απλός παρατηρητής την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, να πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών εκπλήσσει για μία ακόμη φορά, με τα «αντανακλαστικά» της.

Πρόκειται για προκλητική δίωξη στο πρόσωπο ενός δημοσιογράφου που τόλμησε να δημοσιεύσει μέσω του περιοδικού του, ονόματα ανθρώπων που κρατούνταν όμηροι εκβιασμών και λασπολογίας. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επικαλούνται προσωπικά δεδομένα, την ώρα που η συναλλαγή με την οποιαδήποτε τράπεζα γίνεται δημόσια. Επειδή σεβόμαστε ούτως ή άλλως το δικαίωμα του καθενός να διατηρεί λογαριασμό γι αυτό και ενσυνείδητα δεν δημοσιεύσαμε, αν και τα έχουμε στη διάθεσή μας, τα ποσά που περιέχονται στους εν λόγω λογαριασμούς.»

Η πρόκληση δε είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί η Δικαιοσύνη για μία ακόμη φορά αντί να στραφεί εναντίον αυτών που λασπολογούν-εκβιάζουν-κοροϊδεύουν έναν λαό στρέφονται κατά εκείνων που επιδιώκουν με αξιοπρέπεια την αλήθεια.»

1 σχόλιο: