ΜΕ ΜΙΑ ΨΗΦΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Δημόσιο: Αναδρομικά μόνο σε βάθος διετίας
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Με μία ψήφο διαφορά, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), διατήρησε σε ισχύ το ειδικό προνομιακό καθεστώς που επιφυλάσσει το Δημόσιο για τον εαυτό του και του επιτρέπει να καταβάλλει αναδρομικά ποσά μόνον σε βάθος διετίας και όχι πενταετίας.
Το ΑΕΔ, υπό την προεδρία του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Γ. Παναγιωτόπουλου, με οριακή πλειοψηφία επτά προς έξι, και παρά την αντίθετη εισήγηση, αποφάνθηκε ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμα αλλά ούτε και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η νομοθετική διάταξη που απαγορεύει στους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να διεκδικούν τα αναδρομικά τους για μισθούς, αποζημιώσεις, επιδόματα κ.λπ. πέραν της διετίας.
Σύμφωνα με την άποψη που επικράτησε κατά τη χθεσινή διάσκεψη, το νομοθετικό διάταγμα 496/1974 που προβλέπει ότι η παραγραφή των οικονομικών αξιώσεων κατά των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) είναι διετής, σε αντίθεση με το Δημόσιο το οποίο διεκδικεί τις απαιτήσεις του έναντι των πολιτών σε βάθος χρόνου πενταετίας, δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Αντίθετα, ο σύμβουλος της Επικρατείας Χρ. Ράμμος είχε εισηγηθεί να κηρυχθεί ως αντισυνταγματική η επίμαχη ρύθμιση, διότι η βραχυπρόθεσμη διετής παραγραφή περιορίζει το δικαίωμα των εργαζομένων σε ΝΠΔΔ να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά, λόγω καθυστερούμενων αποδοχών ή αποζημιώσεων από αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Σε περίπτωση που γινόταν δεκτή η πρόταση του εισηγητή, το Δημόσιο θα επιβαρυνόταν με υπερδιπλάσια ποσά, αφού π.χ. το επίδομα των 176 ευρώ θα μπορούσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι να το διεκδικήσουν σε βάθος πενταετίας και όχι διετίας.
Η υπόθεση οδηγήθηκε στο ΑΕΔ μετά τις αντίθετες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων. Η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε ταχθεί υπέρ της πενταετούς παραγραφής όπως και το Μισθοδικείο, το οποίο τον Δεκέμβρη του 2005 άναψε το πράσινο φως στους δικαστικούς λειτουργούς να εισπράξουν γενναίες αναδρομικές διαφορές. Στον αντίποδα είχαν κινηθεί οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκριναν ότι είναι συνταγματική η διετής παραγραφή προκειμένου να προστατευτεί η περιουσία του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου