Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Οι φαντάροι θα μπορούν να παραμείνουν στο στρατό με μισθό

Νεος θεσμος επαγγελματικης θητειας με αμοιβη -μετα το 9μηνο υποχρεωτικης υπηρεσιας - καθιερώνεται με σχεδιο νομου του Υπουργείου Άμυνας.Προκειται, οπως αναφερει σημερα η εφημεριδα ''ΤΑ ΝΕΑ'', για το θεσμό του ''Ειδικού Εφεδρου Οπλίτη'', τα βασικα χαρακτηριστικα του οποιου παρουσιασε ο υπουργος Αμυνας Ευ. Βενιζελος σε κλειστη συνεδριαση της αρμοδιας Επιτροπης της Βουλης τις προαλλες.

Με τη νεα ρυθμιση παρέχεται η δυνατοτητα σε νεους που εχουν κανει ηδη τη θητεια τους- μετα απο προκηρυξη κενων θεσεων - να μείνει ακόμα για 6 μήνες ώς 3 χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσει πρόβλημα ανεργίας, κάλυψης συντάξιμου χρόνου, πιστοποίησης προϋπηρεσίας σε κάποια ειδικότητα κ.ο.κ.

Οι νέοι αυτοί δεν θα έχουν «εργασιακή σχέση» αλλά θα θεωρούνται, όπως είπε ο υπουργός κ. Βενιζελος, «κληρωτοί με αξιοπρεπή παροχή η οποία δεν θα είναι μισθός». Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να πει το ύψος της αμοιβής: «Θα είναι μια αξιοπρεπής αποζημίωση, θα είναι ένα κίνητρο» ειπε. Οι θέσεις των '' Ειδικών Εφεδρων Οπλιτών'' θα προκηρύσσονται κατά περιόδους, αναλογα με τις αναγκες. Οπως προέκυψε από τη συζήτηση ο αριθμός των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)- που προσλαμβανονται με μισθο περιπου 900 ευρω και μετα απο 7 χρονια μονιμοποιουνται- θα εκλογικευθει και ουσιαστικα θαπεριοριστεί σε ειδικότητες όπου έχουν πραγματική ανάγκη οι Ενοπλες Δυνάμεις. για μόνιμα στελέχη.

Η ρυθμιση αυτη περιεχεται σε σχεδιο νομου το οποιο, οπως αναφερει η εφημεριδα,επιφερει ριζικές αλλαγές στο Στράτευμα που αρχίζουν από την εξέλιξη των αξιωματικών με βάση την 35ετία και φτάνουν μέχρι τη συγκρότηση κάθετης δομής διοίκησης υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και αγορές όπλων από «μηδενική βάση» περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Αμυνας.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται εντός του μηνός. Ηδη για το περιεχόμενό του ενημερώθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου