Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Αντεπίθεση των χάκερς για τα... μάτια του WikiLeaks

Χάκερς επιτέθηκαν στους ιστότοπους της ελβετικής τράπεζας Postfinance και της αμερικανικής εταιρείας Mastercard, σε αντίποινα για το κλείσιμο των μέσων πληρωμών του ιστότοπου WikiLeaks, ο ιδρυτής του οποίου, Τζούλιαν Ασάνζ, βρίσκεται υπό κράτηση στη Βρετανία.

Επίθεση χάκερς δέχθηκε και ο δικτυακός τόπος της Εισαγγελίας της Σουηδίας, αλλά και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Σουηδού δικηγόρου που έχει αναλάβει την υπόθεση εναντίον του Ασάνζ, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση.

Οι χάκερς, με την ονομασία «Anonops», που δηλώνουν ότι μάχονται κατά της λογοκρισίας και των πνευματικών δικαιωμάτων, έχουν εξαπολύσει την επιχείρηση «Payback» (Εκδίκηση), σύμφωνα με τον ιστότοπό τους, anonops.net. «Έχει ξεκινήσει ο πρώτος διαδικτυακός πόλεμος. Το πεδίο μάχης είναι το WikiLeaks» δηλώνουν.

Ανάμεσα στα θύματά τους βρίσκονται ο ιστότοπος της τράπεζας Postfinance.ch, που έκλεισε τη Δευτέρα τον λογαριασμό του Ασάνζ, επειδή είχε δώσει «ψευδείς ενδείξεις για τον τόπο κατοικίας του», μέσω του οποίου γίνονταν απευθείας δωρεές «στο ταμείο υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ και άλλων μελών της ομάδας WikiLeaks». Αυτή η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με την τράπεζα, «αυτόνομα και χωρίς οποιαδήποτε πίεση».

«Μετά το κλείσιμο του λογαριασμού (του Ασάνζ), ομάδες έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση Payback, για να εμποδίσουν (την πρόσβαση) στην Postfinance» εξηγεί η ομάδα Anonops. Οι χάκερς που ευθύνονται γι' αυτές τις επιθέσεις ανακοίνωσαν επίσης στον ιστότοπό τους ότι επιτέθηκαν και στην ιστοσελίδα της Mastercard, αναγκάζοντας την ίδια την εταιρεία να «ρίξει» το site, το οποίο, τουλάχιστον μέχρι τις 17:00 ώρα Ελλάδος, δεν ήταν προσβάσιμο.

Και άλλοι ιστότοποι που σχετίζονται με το WikiLeaks δέχθηκαν επιθέσεις από χάκερς, στο στόχαστρο των οποίων βρέθηκαν κυρίως η υπηρεσία διαδικτυακών πληρωμών PayPal και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του δικηγόρου των δύο Σουηδών, που κατηγορούν τον Ασάνζ για «βιασμό και σεξουαλική επίθεση», καθώς και ο ιστότοπος της σουηδικής Εισαγγελίας. Η ηλεκτρονική διεύθυνση www.aklgare.se δεν λειτουργούσε το βράδυ της Τρίτης και για αρκετή ώρα την Τετάρτη.

Όσο για την Postfinance, ο εκπρόσωπος της τράπεζας διαβεβαίωσε ότι οι χάκερς δεν έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συστημάτων πληρωμών της τράπεζας, ούτε τη διαχείρηση των λογαριασμών.
PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου