Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

Πρωτοφανές! Μάζεψαν και ξαναμοίρασαν τα θέματα των Μαθηματικών, του Νίκου Μπέκη

Ένα πρωτοφανές γεγονός συνέβη φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που αφορά το μάθημα των μαθηματικών. Συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά την εκπομπή των θεμάτων και ενώ στα περισσότερα εξεταστικά είχαν ήδη μοιραστεί αυτά στους υποψήφιους, ήλθε κατεπείγουσα εντολή να τα αποσύρουν γιατί θα έστελναν άλλα. Πράγματι, μετά από κάποιο διάστημα στάλθηκαν εκ νέου θέματα, τα οποία όμως ήταν ίδια με τα πρώτα, με μια προσθήκη μιας παρένθεσης σ’ ένα απ’ αυτά.

Το γεγονός αυτό, που πρώτη φορά συμβαίνει σε Πανελλαδικές Εξετάσεις, εγείρει σοβαρό ζήτημα όχι απλά δυσλειτουργίας, προχειρότητας ή ανοργανωσιάς, αλλά αξιοπιστίας και, ακόμα περισσότερο, διαβλητότητας των εξετάσεων στο εν λόγω μάθημα. Και αυτό γιατί μεσολάβησε χρόνος, σ’ άλλο εξεταστικό μεγαλύτερος, σ’ άλλο μικρότερος, απ’ τη στιγμή που αποσύρθηκαν τα πρώτα θέματα, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να δουν οι υποψήφιοι, μέχρι να δοθούν τα δεύτερα, που ήταν ίδια, με εξαίρεση την προσθήκη της παρένθεσης όπως είπαμε. Άρα πολλοί υποψήφιοι είχαν, θεωρητικά τουλάχιστον, σεβαστό χρόνο στη διάθεσή τους να κουβεντιάσουν μεταξύ τους τις απαντήσεις καθώς περίμεναν τα νέα θέματα!

Αυτό λοιπόν δεν ήταν ένα απλό λάθος, αλλά ευθεία υπονόμευση του ΑΔΙΑΒΛΗΤΟΥ χαρακτήρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ίσως του μόνου θεσμού που μένει σχετικά αλώβητος στη χώρα της πολιτικής ρεμούλας και της διαφθοράς. Και αυτό χωρίς να υπολογίσουμε την ταραχή, το άγχος και την ανησυχία, που δικαιολογημένα προκλήθηκε στους υποψήφιους, απ’ όλη αυτή την απαράδεκτη, το λιγότερο, ιστορία. Ο λόγος στην λαλίστατη κ. Διαμαντοπούλου να εξηγήσει πως συμβαδίζει όλο αυτό με το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής». Εκτός κι αν θεωρεί ότι οι υποψήφιοι δεν είναι πια μαθητές.


Ο Νίκος Μπέκης είναι πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας

Στην alfavita.gr φτάνουν συνέχεια μηνύματα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης για την προχειρότητα της διαδικασίας και την ταλαιπωρία των υποψηφίων στο μάθημα Μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής.ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΑΠΕΣΥΡΑΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΛΕΠΤΑ!
ΒΑΡΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Μόνο ως κωμικοτραγικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός της απαράδεκτης απόσυρσης των θεμάτων των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας που συνέβη σήμερα Σάββατο 14 Μαΐου 2011 ,δεύτερη μέρα των Γενικών Εξετάσεων- ενώ οι μαθητές είχαν ήδη απαντήσει στα πρώτα ερωτήματα- και της επαναφοράς τους με τροποποίηση μιας παρένθεσης. Παιχνίδια με τα νεύρα των μαθητών που αντιμετώπισαν με εκνευρισμό, γέλια και θυμηδία την πρωτοφανή ανευθυνότητα των ανευθυνοϋπεύθυνων της Επιτροπής των Εξετάσεων. Και δεν έφτασε μόνο αυτό, αλλά λίγο πριν το χρόνο της δυνατής αποχώρησης στάλθηκε και νέα διευκρίνιση που επέφερε κι άλλες διορθώσεις στα θέματα. Άραγε 50 λεπτά που τα ξανακοίταζαν τι έκαναν;

Βέβαια, τα Μέσα Ενημέρωσης δεν είπαν κουβέντα για το θέμα και το μόνο που τα απασχολεί είναι η προβολή των διαταγών της τρόικα για τις περικοπές των μισθών, το κλείσιμο των σχολείων, τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και το ξεθεμελίωμα κάθε ίχνους κοινωνικού κράτους. Αλλά ξέχασα ότι σήμερα είναι και το «τσίρκο» της Γιουροβίζιον! Με τους μαθητές θα ασχολούμαστε!
Η χιλιοειπωμένη φράση «Αιδώς Αργείοι» ταιριάζει απόλυτα για μια ακόμη φορά!
Ένα μέλος μιας Λυκειακής Επιτροπής

=====

Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου μιας και μου δίνεται η ευκαιρία, ευχαριστώντας πρωτίστως το Alfavita,ως εκπαιδευτικός που είμαι να εκφράσω την άποψή μου για τις Πανελλαδικές που ξεκίνησαν και ιδιαίτερα να πω στους υπεύθυνους του Υπουργείου Παιδείας πόσο ανεύθυνοι των περιστάσεων είστε κύριοι, ξεκινώντας από την Υπουργό, αφού αυτή έχει τον πρώτο λόγο!!! Σήμερα τα παιδιά διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά Γενικής τα θέματα των οποίων χαρακτηρίστηκαν δύσκολα, μάλλον για φοιτητές δεύτερου έτους στο Μαθηματικό, παρά για παιδιά 17 ετών, χωρίς διαβάθμιση δυσκολίας, όπως θα έπρεπε, με ασάφειες και κουτοπονηριές, μια τα έδιναν και μια τα έπαιρναν από τα παιδιά. Το μπάχαλο της ανοργανωσιάς που πληρώνουμε κύριοι εμείς σαν μεγαλύτεροι εδώ και χρόνια, δυστυχώς το βιώνουν σήμερα και τα παιδιά μας στις Πανελλαδικές εξετάσεις(ένα πρώτο κάλο μάθημα στους νέους μας για το πώς λειτουργεί το κράτος μας). Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και ο περισσότερος εκπαιδευτικός κόσμος. Θα έλεγα λοιπόν πειράματα να κάνετε στην πλάτη σας και όχι πάνω στο μέλλον των παιδιών μας. Εφαρμόστε επιτέλους κάποτε τους κανόνες του παιχνιδιού, όπως πρέπει να κάνετε και αφήστε τακτικές τις τελευταίας στιγμής (πρόσφατες εκπαιδευτικές ρυθμίσεις λίγο πριν τις Πανελλαδικές), γιατί αυτά που συμβαίνουν καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά προχειρότητα, ανοργανωσιά, καταρρακώνοντας τους υποψήφιους που δίνουν τη μάχη των εξετάσεων…ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ…………


====

Είναι πραγματικά απορίας άξιο , ότι δεν έχει αναφερθεί πουθενά (ούτε σε τηλεορασεις αλλά ούτε και στο ιντερνετ, με εξαίρεση κανα δυο blogs) το πρωτοφανές για πανελλήνιες εξετάσεις γεγονός να ανακληθούν θέματα μαθήματος (Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής ΓΠ), τα οποία είχαν μοιραστεί στους εξεταζομένους μαθητές. Σαν επιτηρητής σε ένα τμήμα αυτού του μαθήματος σας ενημερώνω ότι υπήρξαν κωμικοτραγικές καταστάσεις. Οι περισσότεροι μαθητές ξεκίνησαν να γράφουν, μετά τους ζητήσαμε τα θέματα πίσω και στη συνέχεια για 45 περίπου λεπτά περιμέναμε να έρθουν τα καινούργια. Φανταστείτε σε τι κατάσταση ήταν οι μαθητές... Υπήρξαν μαθητές στα όρια της κατάρευσης... Ειναι κρίμα και άδικο και σαφώς οι ευθύνες είναι τεράστιες. Θα σας παρακαλούσα αν είναι δυνατό ναυπάρξει κάποια ενημέρωση.
Με τιμή
Ένας επιτηρητής


www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου