Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Ο Ήχος που δεν ακούνε οι ενήλικες.

Είναι επιστημονικά μελετημένο γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος χάνει την δυνατότητα να ακούει ένα φάσμα ήχων όσο μεγαλώνει.Η απώλεια μάλιστα δεν είναι γενική και αφηρημένη: Υπάρχει ένα συγκεκριμένο φάσμα ήχων υψηλής συχνότητας (στα 17.4 kHz) που οι μόνο οι έφηβοι και τα παιδιά ακούνε. Είναι ένα πράγμα παρόμοιο με εκείνες τις ειδικές σφυρίχτρες που καλούν τους σκύλους.
Συνέπεια αυτού του γεγονότος, εκτός από το σχετικό πείραγμα, είναι μια σειρά από καινοτομίες. Η πιο σαχλή ήταν μια εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο ώστε να ακούει κανείς τον σχετικό ήχο.
Η πιο σημαντική, σε όλα τα επίπεδα, είναι το “Κουνούπι”, “Mosquito”:Το
Mosquito είναι μια συσκευή που εφευρέθηκε το 2005 στην Ουαλία από το Howard Stapleton και λέει πολλά για το κοινωνικό σύνολο. Το “Κουνούπι” έχει αποκλειστικό σκοπό να διώχνει νεαρά άτομα. Εκπέμπει στην προαναφερόμενη συχνότητα σε υψηλή ένταση (85 dB) και αποθαρρύνει ομάδες νεαρών ατόμων να μαζεύονται κοντά σε καταστήματα, δημόσιους χώρους κτλ. όπου δεν είναι “επιθυμητά”. Ο ήχος γίνεται σταδιακά όλο και πιο ενοχλητικός και τελικά μη ανεκτός. Το σύστημα φαίνεται να λειτουργεί μειώνοντας συναθροίσεις που οδηγούν σε βανδαλισμούς και αντικοινωνική συμπεριφορά σύμφωνα με σχολεία, δήμους και διάφορους οργανισμούς που υποστηρίζουν με ενθουσιασμό την εφεύρεση.
Η εταιρία έχει τέτοια επιτυχία που έχει πουλήσει πάνω από 6.000 συσκευές.


Τέλος πάντων. Φυσικά αναρωτιόσαστε αν μπορείτε εσείς να ακούσετε το ήχο αυτό.Μπορείτε να δοκιμάσετε τόσο εδώ όσο και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου