Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Νερό: Ασπίδα προστασίας ακόμα και από τον καρκίνο

Ήξερες ότι το νερό σε προστατεύει ακόμα κι από τον καρκίνο;

Όσο περισσότερο νερό πίνεις, τόσο καλύτερα. Για τα πάντα. Για την υγεία σου, για την εμφάνισή σου, για τη διάθεσή σου, για την ένεργειά σου... H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γεωργία Κάμπατζη εξηγεί πως το νερό είναι παραγματικά πηγή ζωής για τον άνθρωπο!

-Το νερό είναι πηγή ζωής αφού διασφαλίζει την υγεία του ατόμου διαμέσου της
διατροφής.


-Αποτελεί ένα στοιχείο διατροφής εντελώς απαραίτητο. Περισσότερο απαραίτητο ακόμα και από τις βιταμίνες.


-Η θρεπτική του αξία τεράστια, η θερμιδική του περιεκτικότητα μηδενική.


-Το 1/2 - 2/3 του ανθρώπινου οργανισμού είναι νερό. Το ποσοστό του μεταβάλλεται ανάλογα με το ποσοστό λίπους του σώματος, το φύλο και την ηλικία. Έτσι ένα βρέφος έχει 75% νερό, ο ενήλικος άνδρας 60-70%, μια γυναίκα 50-60%.


-Απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, της πίεσης του αίματος, του πεπτικού συστήματος (πέψη, απορρόφηση και μεταβολισμός των τροφών) και της εγκεφαλικής λειτουργίας, αφού τα 3/4 του εγκεφάλου είναι νερό.


-Έχοντας το ρόλο του ψυκτικού για τον ανθρώπινο οργανισμό, το νερό, με τη μορφή ιδρώτα, βοηθάει στην αποβολή της θερμότητας που παράγεται από το μεταβολισμό και τη μετατροπή της χημικής ενέργειας των τροφών σε μηχανική (παραγωγή μυϊκού έργου). Η παραγωγή ιδρώτα εξαρτάται από την θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος, την ιδιοσυγκρασία του ατόμου και από την διάρκεια και ένταση του μυϊκού έργου (άσκησης).


-Η καθημερινή και συνεχής πρόσληψη νερού είναι απολύτως απαραίτητη και ζωτικής σημασίας.


Οι ευεργετικές επιδράσεις του νερού


1. Απώλεια βάρους
Το νερό είναι το πιο ισχυρό σου όπλο στον «πόλεμο» εναντίον των παραπανίσιων κιλών. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί αντικαθιστά ποτά με πολλές θερμίδες, όπως τη σόδα, τους χυμούς και το αλκοόλ, ενώ το ίδιο δεν έχει καθόλου θερμίδες. Είναι ο καλύτερος σύμμαχός σου για τη δίαιτα.


2. Βοηθάει την καρδιά
Το να πίνεις μεγάλες ποσότητες νερού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.


3. Είναι πηγή ενέργειας
Η αφυδάτωση – ακόμα και η ήπια – μπορεί να σε εξασθενίσει και να σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένη. Αν διψάς, έχεις ήδη αφυδατωθεί και αυτό μπορεί να σου προκαλέσει κούραση, αδυναμία των μυών, ίλιγγο και άλλα συμπτώματα.


4. Απομακρύνει τους πονοκεφάλους
Ένα άλλο σύμπτωμα της αφυδάτωσης είναι οι πονοκέφαλοι. Στην πραγματικότητα, συχνά όταν έχεις πονοκέφαλο, είναι απλά επειδή δεν έχεις πιει αρκετό νερό. Φυσικά, τα αίτια που τον προκαλούν είναι πολλά, αλλά η αφυδάτωση είναι από τα πιο συνηθισμένα.


5. Λαμπερό και υγιές δέρμα
Το νερό μπορεί να καθαρίσει το δέρμα σου. Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι, όταν πίνουν νερό, παρατηρούν μια λάμψη στο πρόσωπό τους. Φυσικά, δεν θα δεις αποτελέσματα μέσα σε μια νύχτα, αλλά, αν πίνεις αρκετό νερό, μέσα σε μια βδομάδα θα δεις τις θετικές του επιδράσεις στο δέρμα σου.


6. Βοηθάει στην πέψη
Το χωνευτικό μας σύστημα χρειάζεται αρκετή ποσότητα νερού για να χωνέψει σωστά την τροφή. Συχνά το νερό βοηθά στη θεραπεία του προβλήματος της “ξινίλας” στο στομάχι και σε συνδυασμό με τις ίνες μπορεί να θεραπεύσει και τη δυσκοιλιότητα -που συχνά είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης.


7. Αποτοξινώνει τον οργανισμό
Το σώμα χρησιμοποιεί το νερό για να καθαριστεί από τις τοξίνες και τα απορρίμματα.


8. Απομακρύνει το κίνδυνο τύπων καρκίνου
Έχει ανακαλυφθεί ότι το νερό μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 45%. Επίσης, πίνοντας μεγάλη ποσότητα νερού μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά 50% και, ενδεχομένως, ο κίνδυνος του καρκίνου του στήθους.


9. Καλύτερη άσκηση
Η αφυδάτωση μπορεί να εμποδίσει σφόδρα την αθλητική σου δραστηριότητα, να σε κάνει πιο αργοκίνητη και να σου είναι δύσκολο να σηκώσεις βάρη. Η άσκηση απαιτεί επιπλέον νερό, επομένως, βεβαιώσου ότι πίνεις αρκετό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτή.
www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου