Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Προγράμματα κοινωνικής προστασίας

Στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής προστασίας που αποσκοπούν στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας, στην ένταξη ανέργων, νέων, γυναικών και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, στη μείωση του αριθμού των ατόμων που αποκλείονται από τη φτώχεια και στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών μέσω διαδικασιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προωθεί η κυβέρνηση.
Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου στην οποία μετείχαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, και ο υφυπουργός Υγείας κ. Τιμοσίδης, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση ολοκληρωμένων τοπικών προγραμμάτων στήριξης της εργασίας και ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας με προτεραιότητα σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση και ψήφιση του νόμου για την κοινωνική οικονομία, τη λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας και την άμεση υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ήδη στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συναντήσεις με την ΕΕ ώστε το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι να τύχει Ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης για το τρέχον και επόμενο έτος και να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη οικονομική του βιωσιμότητα.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε τέλος και η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων για το 2011 για παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Όπως ανακοινώθηκε, η κάλυψη αυτή θα αφορά ανέργους νέους ηλικίας μέχρι 30 ετών με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, αλλά και ανέργους ηλικίας από 30 ετών και άνω που έχουν συμπληρώσει δυο τουλάχιστον έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ.

Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος μετά το 30ο προσαυξάνεται κατά 100 ημέρες ασφάλισης και μέχρι συμπλήρωσης 3000 ημερών ασφάλισης.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται και εργαζόμενοι που συμπλήρωσαν το 2010, πενήντα ημέρες ασφάλισης σε οποιοδήποτε φορέα ( αντί των 70 ημερών που ισχύει σήμερα).

Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ψηφιστεί και η διάταξη για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500.000 χαμηλοσυνταξιούχων που θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου