Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ενοποίηση του ιστορικού κέντρου της Καβάλας έως το 2015



Το φιλόδοξο σχέδιο της ενοποίησης του ιστορικού κέντρου της πόλης της Καβάλας έως το έτος 2015, παρουσίασε χθες στους δημοσιογράφους ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας-Φιλίππων και επικεφαλής του συνδυασμού "Ανοιχτή Πόλη", Κωστής Σιμιτσής. Το σχέδιο περιλαμβάνει 41 παρεμβάσεις, με τις οποίες οι περιοχές από το παλιό Νοσοκομείο μέχρι το πάρκο Φαλήρου θα ενοποιηθούν αισθητικά και λειτουργικά.

Οι κυριότερες αλλαγές στο κέντρο της πόλης

Σύμφωνα με το σχέδιο, το παλιό Νοσοκομείο Καβάλας θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο πολυτελείας ιαματικού χαρακτήρα, το κτίριο που ανήκει στο Ι.Κ.Α. απέναντι από το "Καρνάγιο" θα γίνει πολυόροφο πάρκινγκ, με χώρους εστίασης και διασκέδασης στους επάνω ορόφους. Επίσης, το "Καρνάγιο" θα μετατραπεί σε Ναυτικό Μουσείο και σχολή παραδοσιακών καραβομαραγκών, τα μικρά σπίτια κάτω από το 1ο Γυμνάσιο και μέχρι την έξοδο της οδού Κολοκοτρώνη θα διασωθούν και θα γίνουν χώροι φιλοξενίας ξένων καλλιτεχνών και στέκι για τους νέους. Το κτίριο του παλιού Πρωτοδικείου θα αναμορφωθεί για να στεγάσει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, το υπό ίδρυση "Μουσείο Νομικών Εγγράφων" και άλλες Υπηρεσίες του νέου Δήμου. Το παλιό απεντομωτήριο του λιμανιού θα μετατραπεί σε σύγχρονο χώρου πολιτισμού, θα κατασκευαστεί ανελκυστήρας από το Τελωνείο μέχρι τα ΣΟΑ στην Παναγία. Τα ΣΟΑ (σ.σ. κατοικίες στρατιωτικών) θα μετατραπούν σε χώρο πολιτισμού και άθλησης για τους κατοίκους της Παναγίας και τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Καβάλας. Από το Τελωνείο μέχρι το πάρκο Φαλήρου θα δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος. Η περιοχή του Αγίου Νικολάου θα ενοποιηθεί με την παλιά πόλη και η πλατεία Ελευθερίας θα αναπλαστεί. Ο παλιός κινηματογράφος "Oscar" θα γίνει αίθουσα συνεδρίων και πολιτισμού. Η πλατεία Καπνεργάτη θα ανακατασκευαστεί και θα πεζοδρομηθούν οι οδοί Αβέρωφ και Κασσάνδρου. Το σημερινό πάρκινγκ "Λαζαριστών" (σ.σ. απέναντι από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη) θα γίνει υπόγειο. Στο κτίριο όπου στεγάζονται οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου (σ.σ. το "κίτρινο" κτίριο δίπλα στο Δημαρχείο) θα στεγαστεί η Δημοτική Καπναποθήκη. Οι Υπηρεσίες του Δήμου, διοικητικές και οικονομικές, θα μεταστεγαστούν στο κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού (σ.σ. εκεί όπου στεγάζονται το Μουσείο Καπνού και η Δημοτική Αστυνομία). Θα "υπογειοποιηθεί" το τμήμα της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου μπροστά από το Δημοτικό Κήπο. Το πάρκινγκ "Ροδόπη" θα γίνει υπόγειο και πάνω από αυτό θα κατασκευαστεί πλατεία. Η περιοχή των καπναποθηκών θα ενοποιηθεί, όπως και η περιοχή από το πάρκο Φαλήρου μέχρι το πάρκινγκ του Ν.Ο.Κ. Τέλος, θα γίνει επίχωση (σ.σ. επιχωμάτωση) από το πάρκινγκ του Ν.Ο.Κ. μέχρι το Φάληρο, για να αυξηθεί η έκταση του πάρκου και για να δημιουργηθούν νέοι χώροι πρασίνου και αναψυχής. Τα παραπάνω έργα, όπως και τα
υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό, θα ολοκληρωθούν έως το έτος 2015.
Από το site:www.k-tipos.gr

Πραγματικά πολύ φιλόδοξο σχέδιο,από το οποίο πολλά από αυτα που περιλαμβάνει τα έχουμε ξανακούσει και σε προγενέστερα χρόνια και έχουν μείνει μόνο σχέδια.

Μακάρι να γίνουν, γιατί μια και δυο δυσπιστίες πάντα τις έχουμε, και ας είναι και το 2020!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου