Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Οι πέντε βασικές αλλαγές στους κανονισμούς μπάσκετ

Έτσι οι βασικές πέντε βασικές αλλαγές που θα ισχύουν από φέτος στην Ευρωλίγκα αλλά και στην Α1, είναι:

1. Αρχικά αλλάζει ο αγωνιστικό χώρος. Η γραμμή του τρίποντου μεταφέρεται στα 6.75μ.απο τα 6. 25 που ήταν μέχρι τώρα. Μάλιστα στις γωνίες του γηπέδου, η γραμμή του τριπόντου θα είναι στα 6.60μ

2. «Ανοίγει» η ρακέτα, το γνωστό και «ζωγραφιστό» που οριοθετείται ο χώρος των τριών δευτερολέπτων. Από τραπεζοειδές, το σχήμα γίνεται ορθογώνιο. Έτσι οι παίκτες πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στην παράβαση των τριών δευτερολέπτων ενώ θεωρητικά οι ψηλοί θα έχουν πιο ανοιχτούς χώρους για να κινηθούν.

3. Πλάγιες Γραμμές Επαναφοράς

Αφορά δυο μικρές γραμμές που έχουν σημειωθεί εκτός γηπέδου, στην απέναντι πλευρά από την γραμματεία και τους πάγκους των ομάδων.
Επίσης κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων λεπτών του αγώνα και της παράτασης μετά από τάιμ άουτ , η επιτιθέμενη ομάδα θα επαναφέρει την μπάλα από το σημείο της νέας πλάγιας γραμμής επαναφοράς που βρίσκεται απέναντι από τη γραμματεία και όχι από το κέντρο όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Η σκοπιμότητα αυτού του κανονισμού βοηθάει τις ομάδες να κερδίσουν χώρο να έρχονται πιο κοντά στο καλάθι, κάτι που σημαίνει ότι με μια πάσα θα είναι πιο εύκολο με μια πάσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να βγει ένα καλό σουτ.

4. Ημικύκλια όπου δε χρεώνεται το επιθετικό φάουλ

Τα ημικύκλια που δε χρεώνεται το επιθετικό φάουλ θα σημειώνονται στο παρκέ, κάτω από τα καλάθια. Επιθετικό φάουλ δεν θα σφυρίζεται ποτέ αν η επαφή του επιθετικού παίκτη γίνεται με τον αμυντικό που βρίσκεται μέσα σε αυτό το ημικύκλιο.

5. Τα 24 δευτερόλεπτα

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι αν γινόταν φάουλ, ο χρόνος των 24 δευτερολέπτων της επίθεσης ανανεωνόταν. Επίσης αν η μπάλα έβγαινε εκτός γηπέδου, ο χρόνος της επίθεσης σταματούσε στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, πριν η μπάλα βγει έξω. Πλέον τα πράγματα αλλάζουν.

1) Αν ο αγώνας σταματήσει για οποιοδήποτε λόγο από τα 14΄΄ και πάνω, δεν θα γίνεται ανανέωση του χρόνου, αλλά θα μένει ως έχει. Πχ. Αν γίνει φάουλ στα 18΄΄ η ομάδα θα έχει 18΄΄ να επιτεθεί και όχι 24΄΄.

2) Αν ο αγώνας σταματήσει για οποιονδήποτε λόγο με το χρονόμετρο να δείχνει 13΄΄ και κάτω, το χρονόμετρο θα επιστρέφει στα 14΄΄, όσο θα είναι και ο επιτρεπόμενος χρόνος για να κάνει η ομάδα επίθεση.



www.sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου