Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Δημοπρασίες ΟΔΔΥ on line: Φτηνά και εύκολα

Από ταχύπλοα και ιστιοφόρα, μέχρι φορτηγά πλοία (!) μπορεί να «χτυπήσει» κάθε ενδιαφερόμενος στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες του ΟΔΔΥ. Μέσω του Internet, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού βγάζει τακτικά στο σφυρί κάθε είδους σκάφη από τα μεταχειρισμένα ή τα «αζήτητα» του κράτους, δίνοντας τη δυνατότητα στους υποψήφιους αγοραστές να τα αποκτήσουν με λίγα «κλικ» στον υπολογιστή τους.

Στη πιο τελευταία e-δημοπρασία σκαφών τέθηκαν προς πώληση ένα δωδεκάμετρο ταχύπλοο, ένα δεκαπεντάμετρο ξύλινο σκάφος, ένα φορτηγό πλοίο γενικού φορτίου και ένα μεταλλικό ιστιοφόρο μήκους 18,7 μέτρων. Ωστόσο, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε αποκλειστικά για το τελευταίο, το οποίο ήταν και το μόνο που δημοπρατήθηκε.

Το εν λόγω ιστιοφόρο-θαλαμηγός ονομάζεται «Eye of the storm». Σύμφωνα με τον ΟΔΔΥ, πρόκειται για ένα σκάφος εξοπλισμένο με τρία χαλύβδινα ιστία και εξακύλινδρη πετρελαιομηχανή, καθώς και χώρους ενδιαίτησης (καμπίνες, κουζίνα, σαλόνι, τουαλέτες). Η τιμή εκκίνησης των 20.000 ευρώ εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα συμφέρουσα από τους φίλους της θάλασσας αφού προέβησαν σε διαδοχικά χτυπήματα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Υστερα από την υποβολή 52 προσφορών, το ιστιοφόρο κατακυρώθηκε στον πλειοδότη στην τιμή των 30.000 ευρώ (προ ΦΠΑ).

Τα άλλα τρία σκάφη που δεν βρήκαν τελικά αγοραστή αφού δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά ήταν τα εξής:

Ενα ξύλινο σκάφος με όνομα «The Highlander», μήκους 15,1 μέτρων, εξοπλισμένο με εξακύλινδρη πετρελαιομηχανή και τιμή εκκίνησης τα 20.000 ευρώ.

Ενα ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος, μήκους 12,2 μέτρων, εξοπλισμένο με τρεις εξωλέμβιους βενζινοκινητήρες και τιμή εκκίνησης τα 50.000 ευρώ.

Ενα φορτηγό πλοίο με όνομα «Omar», μήκους 70,38 μέτρων, εξοπλισμένο με δωδεκακύλινδρη πετρελαιομηχανή και τιμή εκκίνησης τα 120.000 ευρώ.<

Πάντως, οι περισσότερες ηλεκτρονικές δημοπρασίες του ΟΔΔΥ δεν αφορούν σκάφη, αλλά τροχοφόρα οχήματα, κυρίως επιβατηγά Ι.Χ. και μοτοσικλέτες. Για παράδειγμα, σε εκείνη της 14ης Δεκεμβρίου 2009 δημοπρατήθηκαν είκοσι αυτοκίνητα, ανάμεσα στα οποία και μια Ferrari του 2005. Παρά την οικονομική κρίση και την «τσουχτερή» τιμή εκκίνησης των 140.000 ευρώ, η Ιταλίδα «ντίβα» έγινε ανάρπαστη. Υστερα από σαράντα χτυπήματα, η Ferrari κατοχυρώθηκε στον πλειοδότη, έναντι 160.030 ευρώ.

Η επόμενη ηλεκτρονική δημοπρασία, κατά την οποία θα βγουν στο σφυρί δεκατέσσερα οχήματα, είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 3 Μαρτίου.


ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ

Οι τιμές εκκίνησης των δημοπρατούμενων σκαφών αφορούν εξόφληση του τιμήματος με άτοκες δόσεις και επιβαρύνονται με ΦΠΑ 19%. Ωστόσο, αν ο πλειοδότης εξοφλήσει το τίμημα τοις μετρητοίς μέσα σε τριάντα μέρες από την κατακύρωση του αποτελέσματος, δικαιούται έκπτωση που φτάνει ώς το 16% επί της τιμής που πλειοδότησε. Στα δημοπρατούμενα οχήματα, οι τιμές εκκίνησης αφορούν επίσης άτοκες δόσεις, αλλά εμπεριέχουν τον ΦΠΑ. Επιπλέον, αν ο πλειοδότης εξοφλήσει τοις μετρητοίς μέσα σε τριάντα μέρες, δικαιούται έκπτωση 30% επί της τιμής που κατακυρώθηκε το όχημα.


Εγγραφή και γεμάτο «ηλεκτρονικό πορτοφόλι»

Απαραίτηση προϋπόθεση για τη συμμετοχή οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου σε ηλεκτρονική δημοπρασία του ΟΔΔΥ είναι η εγγραφή του στο oddynet.gr και η πιστοποίησή του ως εγγεγραμμένου χρήστη τουλάχιστον δύο μέρες πριν από τη διεξαγωγή της δημοπρασίας. Επίσης, οφείλει να πιστώσει το «ηλεκτρονικό του πορτοφόλι» με το 20% της μέγιστης πιθανής προσφοράς του αν αυτή αφορά σκάφος ή με το 10% αν αφορά τροχοφόρο. Εξυπακούεται ότι κάθε υποψήφιος αγοραστής έχει δικαίωμα να ελέγξει από κοντά το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου