Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010

Η Ελλάδα να ζητήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν έχει πάρει τις αποζημιώσεις της από τις βαρβαρότητες που προκάλεσαν οι ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής (1941-1944). Πολλές φορές προσπάθησαν πολλοί πολίτες να κερδίσουν δικαστικά κάποια μικροποσά, αλλά απέτυχαν γιατί δεν είχαν την επαρκή στήριξη της ελληνικής πολιτείας. Στο θέμα επανέρχεται, με ερώτησή του στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα να απαιτήσει την καταβολή από τη Γερμανία των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα στρατεύματά της κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ζήτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας, Βασίλης Μουλόπουλος και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Οπως αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Γερμανοί πολιτικοί και γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα πρωταγωνιστούν, με δηλώσεις και παρεμβάσεις τους, στο άθλιο κερδοσκοπικό παιχνίδι που διαδραματίζεται αυτές τις μέρες σε βάρος του ελληνικού λαού .

»Οπως όμως καταγγέλλει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με επιστολή του στον πρωθυπουργό στις 28 Δεκεμβρίου του 2009, η “Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης προς την Ελλάδα, αφού δεν έχει ακόμα καταβάλλει τις οφειλές της εξαιτίας των τεράστιων ζημιών που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τόσο στην οικονομική υποδομή της χώρας όσο και στον ελληνικό πληθυσμό”.

Γι’ αυτό και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει, επιτέλους, από τη Γερμανία αυτά που μας οφείλει:

1) 7,100 δισ. δολάρια (αγοραστικής αξίας 1958) πλέον τους τόκους, που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα.
2) Την εξόφληση του κατοχικού δανείου ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, πλέον τους τόκους.
3) Την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα των θηριωδιών του γερμανικού στρατού κατοχής.
4) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που έκλεψαν τα γερμανικά στρατεύματα» .
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν να πληροφορηθούν, μεταξύ άλλων, αν σκοπεύει η κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα τις παραπάνω οφειλές της Γερμανίας προς τη χώρα μας.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου