Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Υπουργικές διευκρινίσεις για το φορολογικό

Υπουργικές διευκρινίσεις για το φορολογικό


Δύο εναλλακτικές επιλογές δίνονται στους φορολογούμενους για να υποβάλουν τις αποδείξεις, βάσει των οποίων θα διατηρούν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι φορολογούμενοι μπορούν να τις υποβάλουν είτε ηλεκτρονικά σε ειδική φόρμα είτε με κλειστό φάκελο στην αρμόδια Εφορία.

Ο υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι το σύστημα αυτό θα είναι μεταβατικό, έως ότου υπάρξει τουλάχιστον η on line σύνδεση των εμπορικών καταστημάτων και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών με τις φορολογικές αρχές του Υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι για τα εισοδήματα έως 6.000 ευρώ δεν θα είναι υποχρεωτική η υποβολή αποδείξεων, για να εξασφαλίζεται το αφορολόγητο.

Διευκρίνισε ότι στον κατάλογο των αποδείξεων που θα λαμβάνονται υπ' όψιν από την Εφορία δεν θα περιλαμβάνονται αυτές για δαπάνες κινητής τηλεφωνίας, ενώ αντιθέτως θα λογίζονται οι αποδείξεις πληρωμής κοινοχρήστων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο συνεχίζεται και το σχετικό σχέδιο νόμου θα υποβληθεί στη Βουλή τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες.

Ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου, αποσαφήνισε ότι δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ στις ιατρικές υπηρεσίες, καθώς το μέτρο αυτό είναι αντικοινοτικό, ενώ το καθεστώς έκπτωσης δαπανών για τα στεγαστικά δάνεια θα είναι σχετικά ίδιο με το ισχύον.

Τα τεκμήρια (αυτοκίνητα, πισίνες, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, κ.λπ.) θα υπολογίζονται από την Εφορία αθροιστικά.

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου