Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Οι ιδιοκτήτες και όχι ενοικιαστές πληρώνουν τις φθορές

Ουδεμία υποχρέωση έχουν οι ενοικιαστές να επισκευάζουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί, λόγω της φυσιολογικής φθοράς του χρόνου, σε ένα ακίνητο (διαμέρισμα, σπίτι, κατάστημα), όταν το ξενοικιάζουν. Αυτό αναφέρεται σε απόφαση του Αρείου Πάγου στην οποία, ωστόσο, τονίζεται πως οι ενοικιαστές, με τη λήξη της μίσθωσης, οφείλουν να επισκευάζουν ή να καταβάλλουν τα χρήματα που απαιτούνται για τις ζημιές που ξεφεύγουν από τα όρια των φυσιολογικών φθορών και έγιναν με δική τους υπαιτιότητα.

Όλα ξεκίνησαν από το κτίριο που είχε ενοικιάσει επί 36 χρόνια το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να στεγαστεί η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, η οποία αποχώρησε το 2004 και οι ιδιοκτήτες του ακινήτου ζήτησαν αποζημίωση για φθορές που είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια στους χώρους όπου στεγάζονταν οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Οι αρεοπαγίτες, όμως, δεν δέχθηκαν να επιδικαστούν χρήματα που αφορούσαν την αποκατάσταση φθορών που προέρχονταν από την καθημερινή χρήση, όπως πλακάκια, μωσαϊκά, ξύλινα πατώματα, πόρτες, υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.

Στην απόφαση αναφέρεται, μάλιστα, ότι στο συγκεκριμένο κτίριο προσερχόντουσαν επί 24ώρου βάσεως και επί 36 έτη πάρα πολλοί άνθρωποι όπως είναι αστυνομικοί, επισκέπτες, κρατούμενοι, δικηγόροι, με συνέπεια να υπάρχουν φθορές. Αντίθετα, δέχθηκαν οι δικαστές ότι οι ιδιοκτήτες δικαιούνται ένα μίσθωμα επιπλέον, για τον χρόνο που θα απαιτηθεί προς αποκατάσταση των ζημιών και το κτίριο θα μείνει ξενοίκιαστο. Παράλληλα, δέχθηκε η Δικαιοσύνη τις ζημιές που είχαν υποστεί δάπεδα λόγω της τοποθέτησης μεταλλικών κατασκευών κ.λπ.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου