Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Αποκλειστικό: Πώς θα δεις Mundial σε 3D!

Ζαχαρώνετε τις νέες 3D τηλεοράσεις αλλά αναβάλετε να αγοράσετε μία γιατί δεν υπάρχει περιεχόμενο σε 3D; Αν έχετε HD δορυφορικό δέκτη μπορείτε να δείτε εδώ και τώρα ακόμα και το Mundial σε 3D!

Η είδηση για τη συνεργασία της Sonyμε τη FIFA για την 3D κάλυψη 25 ματς του Mundial ανακοινώθηκε αρχές του περασμένου Απριλίου αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν μας είπε το πώς θα δούμε τα παιχνίδια σε 3D. Βέβαια όποιος ψάχνει βρίσκει και μια που ψάξαμε για το πώς θα δούμε το Mundial σε 3D μάθαμε ενδιαφέροντα πράγματα για το πώς θα βλέπουμε γενικότερα 3D περιεχόμενο από το δορυφόρο.

Ας αρχίσουμε όμως με το φλέγον θέμα των 25 παιχνιδιών του παγκοσμίου κυπέλου σε 3D. Για να τα δείτε θα χρειαστείτε να έχετε φυσικά μια 3D τηλεόραση, αντίστοιχα ζευγάρια γυαλιά 3D για κάθε ένα από τους θεατές, ένα δορυφορικό δέκτη HD με κάρτα πρόσβασης στα σχετικά συνδρομητικά μπουκέτα και φυσικά δορυφορικό πιάτο. Με άλλα λόγια θα σας κοστίσει μπόλικα χρήματα η όλη υπόθεση, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι κοψοχρονιά σε σχέση με το να πάτε στην Ν. Αφρική. O εξοπλισμός θα σας χρησιμεύσει και μετά τα mundial και δεν θα κινδυνέψετε σους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ. Τα 3D δορυφορικά κανάλια ήδη δείχνουν αθλητικές διοργανώσεις κάθε είδους, συναυλίες και ταινίες σε 3D οπότε το θέμα έχει γενικότερο ενδιαφέρον – πέρα και ανεξάρτητα από το Mundial.

Παρά τις υπερφιλόδοξες ανακοινώσεις της Sony και της FIFA τελικά τα κανάλια που έχουν μέχρι σήμερα υπογράψει συμβάσεις (και που πιάνουμε στην Ευρώπη…) για να μεταδώσουν το Mundial σε 3D είναι το Al-Jazeera Sports , το Ισπανικό Canal+ και το πορτογαλικό Meo3D. Στον υπόλοιπο κόσμο το θα κάνουν αντίστοιχες μεταδόσεις το ESPN3D στην Αμερική , το Sky Perfect στην Ιαπωνία, το SBS στην Κορέα και το SBS στην Αυστραλία. Με άλλα λόγια για να δούμε 3D από δορυφόρο χρειαζόμαστε κάρτα του Al-Jazeera Sports ή του Canal+ της Ισπανίας πράγμα που δεν σχετικά εύκολο να προμηθευτούμε από καταστήματα πώλησης δορυφορικού εξοπλισμού. Το Canal+ θα δείξει μόλις 10 αγώνες σε 3D και το Al Jazeera θα δείξει και τους 25 σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε – για το MEO3D δεν ξέρουμε κάτι ακόμα.

Οι τιμές για τις συγκεκριμένες κάρτες (με προπληρωμένο ένα χρονικό διάστημα συνδρομής) είναι πολύ τσιμπημένες αυτές τις μέρες, αλλά μόλις ξεκινήσει η διοργάνωση θα πέσουν, γιατί τα γνωστά λαμόγια θα κινδυνεύσουν να τις φάνε για πρωινό .

Ολοι οι αγώνες στο ...πιάτο
Αφού έχετε λύσει το θέμα της πρόσβασης πρέπει να στρέψετε το πιάτο σας προς τον κατάλληλο δορυφόρο. To Canal+ της Ισπανίας εκπέμπει το 3D κανάλι στον Astra στις 19,2 μοίρες Ανατολικά που πιάνεται πολύ εύκολα με διπλή στόχευση (παράλληλα με τον Hotbird για τη Nova) σε πιάτο διαμέτρου 1 μέτρου και πάνω.

Αν έχετε κινητό πιάτο, τότε μπορείτε να το στρέψετε προς τον Hispasat στις 30 μοίρες Δυτικά και να πιάσετε τόσο το Canal+ όσο και MEO 3D – με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Για το Al-Jazeera θα πρέπει να στρέψετε το πιάτο στον Nilesat στις 7 μοίρες Δυτικά. Αφού συντονίσετε το δέκτη σας με το αντίστοιχο κανάλι, τα αφήνετε όλα στο λογισμικό του δέκτη. Αν κάνετε τα πρώτα βήματά σας στον κόσμο της δορυφορικής, όλα όσα σας λέμε ακούγονται αλαμπουρνέζικα – αλλά θα σας τα εξηγήσουν όμορφα και ωραία οι τεχνικοί στα διάφορα καταστήματα με εξοπλισμό δορυφορικής τηλεόρασης, οπότε μη σκάτε. Εμείς σας δίνουμε τις πληροφορίες για το πρέπει να έχετε και εσείς θα ζητήσετε τα ανάλογα πράγματα.

Το επόμενο βήμα είναι να συντονίσετε το δέκτη σας με το αντίστοιχο 3D κανάλι και θα δείτε στην εικόνα της 3DTV δύο σχεδόν ίδιες εικόνες τη μία δίπλα στην άλλη . Φορέστε τα 3D γυαλιά σας και από το μενού της TV επιλέξτε την επιλογή side by side 3D, που θα μετατρέψει τις δύο εικόνες σε μία 3D εικόνα! Είστε έτοιμοι να παρακολουθήσετε το εντυπωσιακότερο αθλητικό γεγονός σε 3D οπότε φροντίστε να έχετε μπόλικες μπύρες και την κατάλληλη παρέα!

Πώς λειτουργεί η 3DTV;

Οι κάμερες που χρησιμοποιούνται για τη μαγνητοσκόπηση είναι διπλές, οπότε τραβούν μία εικόνα για το κάθε μάτι. Στη συνέχεια αυτές οι εικόνες στριμώχνονται (χάνοντας αρκετά σε οριζόντια ανάλυση – ωστόσο στο Blu Ray 3D αποθηκεύονται ξεχωριστά η μία από την άλλη χωρίς απώλεια σε ποιότητα) σε ένα κάδρο full HD, το οποίο εκπέμπεται από το δορυφόρο. Ο δέκτης HD μας δείχνει την εικόνα χωρίς να καταλαβαίνει ότι πρόκειται για 3D σήμα – για αυτό βλέπουμε δύο εικόνες δίπλα δίπλα! Τη δουλειά την κάνει στη συνέχεια η 3DΤV που προβάλει το καρέ που προορίζεται για το κάθε μάτι διαδοχικά και σε συγχρονισμό με τα γυαλιά που φοράμε. Τα υπόλοιπα τα κάνει ο εγκέφαλός μας που… μπερδεύεται και μας δίνει την ψευδαίσθηση της τρισδιάσταστης εικόνας.


menslounge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου