Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ανοίγει Ασφαλιστικό με τα βαρέα
Δεύτερο κύμα μέτρων για συντάξεις, αγορά εργασίας

Νέο ασφαλιστικό νόμο, με επώδυνες ρυθμίσεις για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και αναπηρικές συντάξεις, ετοιμάζει και πάλι η κυβέρνηση έναν μόλις χρόνο μετά την ψήφιση του προηγούμενου, ενώ ταυτόχρονα επεξεργάζεται και αλλαγές στον ευαίσθητο τομέα της αγοράς εργασίας.

Τις κυβερνητικές προθέσεις αποκάλυψε χθες, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου. Στην ουσία προανήγγειλε το δεύτερο κύμα μέτρων- μετά τα φορολογικά της περασμένης εβδομάδας- που θα παρουσιαστεί, όπως είπε, στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα το ΙΟΒΕ, το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΣΕΒ, διατύπωσε τις δικές του «καυτές» προτάσεις για την οικονομική πολιτική, που περιλαμβάνουν αποσύνδεση των αυξήσεων των συντάξεων από τους μισθούς, πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και μη κομματικούς υφυπουργούς πενταετούς θητείας.

Ο κ. Παπαθανασίου άνοιξε την ατζέντα του φθινοπώρου την οποία, όπως είπε, «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλο το καλοκαίρι», δίνοντας έμφαση σε Ασφαλιστικό και αγορά εργασίας. Πρόκειται για τους δύο τομείς στους οποίους έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Διεθνές ΝομισματικόΤαμείο. Ειδικότερα, παρουσίασε τα εξής κυβερνητικά σχέδια: ● Επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Ως γνωστόν, εκκρεμεί η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όταν είχε παρουσιασθεί το περασμένο φθινόπωρο.

● Αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων.

● Κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία.

● Μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής.

● Μέτρα για τη διευκόλυνση της εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής κινήτρων και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Επίσης, σχεδιάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις σε περιοχές που πλήττονται από την ανεργία.

● Απελευθέρωση κλειστών μέχρι σήμερα επαγγελμάτων και υπηρεσιών, στο πλαίσιο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο.

● Νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε σε βάθος χρόνου να υπάρξει εξορθολογισμός αντίστοιχων δαπανών και υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα να έχουν τις ίδιες απολαβές ανεξαρτήτως υπουργείου. Αυτό μεταφράζεται σε κατάργηση των επιδομάτων για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου είπε «όχι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ (και του ΙΟΒΕ) για κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και ένταξη όλων των εισοδημάτων στην κλίμακα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «ξεζούμισμα της μεσαίας τάξης».
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου