Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Ρίχνουν τα επιτόκια των καταθέσεωνξεχνούν των δανείων

ΕΠΙΤΟΚΙΑ «δύο ταχυτήτων» συνεχίζουν να χρεώνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους, καθώς από τη μια ροκανίζουν αισθητά τις αποδόσεις των καταθέσεων και από την άλλη μειώνουν συμβολικά τα επιτόκια σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Έτσι, ενώ το κόστος του χρήματος διεθνώς μειώνεται σημαντικά, οι Έλληνες εισπράττουν το αρνητικό κομμάτι, δηλαδή την πτώση των αποδόσεων στις καταθέσεις, χωρίς να απολαμβάνουν αντίστοιχα το θετικό, δηλαδή τα χαμηλότερα επιτόκια στα δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων έως ενός έτους μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 0,41% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 2,84%.

Παράλληλα, τα επιτόκια ταμιευτηρίου ανέρχονται σε συμβολικά επίπεδα, ανάμεσα στο 0,25% και το 0,5% για την πλειονότητα των ποσών.

Τον ίδιο μήνα όμως, το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (στα οποία περιλαμβάνονται τα ανοικτά δάνεια, οι πιστωτικές κάρτες και οι υπεραναλήψεις) μειώθηκε οριακά, μόλις κατά 0,02% για να διαμορφωθεί στο 14,44%.

Αντίστοιχα, στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο ή σταθερό για ένα έτος, η πτώση ήταν μόλις 0,19 της μονάδας, καθώς το κόστος του χρήματος μειώθηκε στο 3,64% τον Απρίλιο έναντι 3,83% έναν μήνα πριν.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου