Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Μαχαίρι σε συντάξεις, βαρέα και παροχές υγείας

Την δαμόκλειο σπάθη των περικοπών ακονίζει η κυβέρνηση, ξεκινώντας από τις αναπηρικές συντάξεις αλλά και τις δαπάνες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίες τα τελευταία 5 χρόνια οι δαπάνες έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Οι διοικητές των μεγάλων ταμείων παραδέχονται ότι καθώς λόγω έλλειψης της μηχανογράφησης ,δεν μπορούν να ελέγξουν υπερσυνταγογράφηση, τις αλόγιστες εξετάσεις αλλά και τις κομπίνες εις βάρος των ταμείων.

Ετσι, μετά το ταμείο του δημοσίου που σταμάτησε να καλύπτει 90 εξετάσεις, και τα υπόλοιπα ταμεία, μετά τις ενοποιήσεις θα υποχρεωθούν να συμπιέσουν τις παροχές στο επίπεδο του ΙΚΑ.

Εκτός όμως από την υποβάθμιση των παροχών, το οικονομικό επιτελείο μελετά και άλλα μέτρα όπως καθιέρωση πλαφόν για τις εξετάσεις , η σταδιακή έγκριση των εξετάσεων (δηλαδή να προηγείται η αξονική της μαγνητικής τομογραφίας) ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Το πράσινο φως για να μπει "μαχαίρι" στις αναπηρικές συντάξεις μαϊμού αλλά και στη λίστα των βαρέων κι ανθυγιεινών άναψε ο πρωθυπουργός, λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Σήμερα ένας στους 6 συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη αναπηρίας ( 15% ) την ώρα που το ποσοστό αναπηρικών συντάξεων στην ΕΕ κυμαίνεται μεταξύ 8% και 12% . Το πρόβλημα επικεντρώνεται σε ορισμένους νομούς που εμφανίζουν εξωφρενικά ποσοστά αναπήρων (σαν να βγήκε η χώρα από παγκόσμιο πόλεμο!) όπως το Ηράκλειο με ποσοστό (25,62%) και τα Χανιά (23,77%)

Επείγουσα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και την ανάγκη αναμόρφωσης της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών που είχε παγώσει εδώ και ένα χρόνο. Τι θα επιφέρει η νέα ρύθμιση; Περίπου οι μισοί ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να βγουν εκτός λίστας βαρέων όπως είχε προτείνει άλλωστε και η αρμόδια επιτροπή υπό τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη.

Ανάμεσα στους κομμένους, βρίσκονται καπνεργάτες, σερβιτόροι, κομμωτές εργαζόμενοι σε φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες χημικών, τραγουδιστές κα που θα χάσουν το προνόμιο της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Την ίδια ώρα όμως δεν έχει προχωρήσει η ένταξη των νέων επαγγελμάτων στη λίστα παρότι εκκρεμούν πάνω από 100 αιτήματα κυρίως επαγγελμάτων νέας τεχνολογίας

Η Κομισιόν όμως μας την έχει ... στημένη στη γωνία και για έναν ακόμα λόγο: ετοιμάζεται να μας στείλει και νέα αποστολή για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο καθώς η προθεσμία εξέπνευσε και δεν υποβάλαμε καμία πρόταση στην Επιτροπή, μετά την καταδίκη μας από το Ευρωδικαστήριο!

Πάντως όσο αργούμε τόσο πιο απότομη θα είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας έως και 10-15 χρόνια για τις γυναίκες χωρίς σταδιακές ρυθμίσεις και μεταβατικές περιόδους.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου