Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Αυθαιρεσίες τραπεζών με παρακράτηση μισθών για πιστωτικές κάρτες

Στη Βουλή φέρνει το θέμα της παράνομης παρακράτησης, από τις τράπεζες, μισθών δανειοληπτών που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους από πιστωτικές κάρτες και άλλα δάνεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης.
Σύμφωνα με τον Νόμο, επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ο Φώτης Κουβέλης, εξαιρούνται της κατάσχεσης απαιτήσεις μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών, προκειμένου να διασφαλίζονται τα μέσα διαβίωσης του μισθωτού και της οικογένειάς του.

Ακόμη όπως αναφέρει ο βουλευτής, σύμφωνα με δικαστική απόφαση, αναγνωρίζεται η δυνατότητα στο δικαιούχο τραπεζικού λογαριασμού, να αποδείξει ότι τα χρήματα που βρίσκονται στον λογαριασμό του, αποτελούν καθαρό υπόλοιπο του μισθού του και, κατά συνέπεια, παραμένουν ακατάσχετα, προκειμένου να προστατευθεί ο μισθός του εργαζόμενου, ως το μοναδικό μέσο αξιοπρεπούς διαβίωσής του.

Ωστόσο, καταγγέλλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες μισθωτών για αυθαίρετη παρακράτηση μισθού, λόγω χρέους σε πιστωτικές κάρτες, με δυσβάστακτες συνέπειες για τον οικογενειακό προϋπολογισμό των ενδιαφερομένων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, για χρέος 1.750 € σε πιστωτική κάρτα, κρατείται αυθαίρετα το ποσόν των 211€ από το μισθό (850€ μηνιαίως) ιδιωτικής υπαλλήλου, ο οποίος συνιστά και το μοναδικό οικογενειακό εισόδημα, δεδομένου ότι ο σύζυγος είναι άνεργος και ο γιός εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Τέλος ο Φώτης Κουβέλης αναρωτιέται "με ποιο τρόπο θα διασφαλισθεί ουσιαστικά το δικαίωμα του ακατάσχετου μισθού λόγω χρέους πιστωτικής κάρτας; Με ποιο τρόπο θα καταργηθούν οι συνεχιζόμενες παράνομες πρακτικές τραπεζών, ώστε να γίνουν σεβαστά τα αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών, ιδιαίτερα στην παρούσα, εξαιρετικά δυσχερή, οικονομική συγκυρία;".
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου