Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Χαμηλότερες συντάξεις και πιο πολλά χρόνια δουλειάς

Με άξονα τη βασική σύνταξη που θα ισχύσει από το 2018 , το σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό εγκρίνεται σήμερα Πέμπτη από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο με την ελπίδα να περάσει με καλό βαθμό και τις εξετάσεις των κοινοτικών που θα έρθουν για έλεγχο στα μέσα Μαϊου.


Η βασική σύνταξη συζητείται να χορηγείται είται με τη συνταξιοδότηση είτε στα 65. Αν υιοθετηθεί το 65ο έτος, χαμένοι θα βγουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που σήμερα βγαίνουν στη σύνταξη στα 60, με 35ετία, όσοι υπάγονται στα βαρέα και οι μητέρες ανηλίκων που στο εξής θα συνταξιοδοτούνται στα 55.


Αυτές οι κατηγορίες θα παιρνουν την ανταποδοτική σύνταξη βαση των εισφορών τους σε μικρότερη ηλικία και τη βασική στα 65.

Πάντως ηλικία ορόσημο θα είναι τα 63 . Αν κάποιος φεύγει νωρίτερα θα παίρνει μικρότερη σύνταξη καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξηθεί κατά δύο χρόνια .

Το νέο σύστημα θα προβλέπει συντελεστες υπολογισμού της σύνταξης από τα 15 εως τα 40 χρόνια ασφάλισης ( 0,8% εως 1,7%) ,κάτι που θα επιφέρει σύμφωνα με εκτιμήσεις περικοπές σε πολλές κατηγοριες μεσαίων και υψηλών συντάξεων .

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης ποινή ( αναστολή χορήγησης ή περικοπή ποσού ) για τους συνταξιούχους του δημοσίου που εργάζονται κάτι που ήδη ισχύει για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ ,θα βελτιώνει από το 2011 τις συντάξεις των ασφαλισμένων με διαδοχική ασφάλιση , θα καθιερώνει ένα τέλος τύπου ΛΑΦΚΑ για τις υψηλές συντάξεις ενώ θα προβλέπει και την ενοποίηση των κλάδων υγείας που θα υπαχθούν στο ΕΣΥ .
www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου