Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Τα site που εξαπατούν τους καταναλωτές

Δείτε πια είναι τα επικίνδυνα site για αγορές και πως μπορείτε να προφυλαχθείτε για να μην πέσετε θύματα απάτης.Όλο και περισσότερα site με ελκυστικές και φθηνές αγορές κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια. Η ραγδαία αυτή εξάπλωση δημιουργεί πονοκέφαλο στην υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αφού οι καταγγελίες για εξαπάτηση πέφτουν βροχή.

Υπάρχουν λοιπόν ιστοσελίδες που διαφημίζουν οτι πωλούν επώνυμα προϊόντα σε πολύ χαμηλή τιμή. Για παράδειγμα μπορεί κανείς να βρεί κινητό Ιphone με 150 ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια καλοστημένη παγίδα προς τον serfer αφού οι επιτήδιοι που βρίσκονται από πίσω έχουν σκοπό μόνο να πάρουν τα χρήματα, χωρίς ποτέ να δώσουν το προϊόν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που καταναλωτές έχασαν αρκετά χρήματα από την πιστωτική τους κάρτα με υποκλοπή κωδικού και το διαπίστωσαν όταν ήταν πολύ αργά.

Ένα άλλο κόλπο που χρησιμοποιούν οι μαφιόζοι του διαδικτύου είναι η αποστολή ελκυστικών email με απίθανες προσφορές .Σε αυτήν την περίπτωση προκειμένου να παγιδέυσουν τον χρήστη τον προτρέπουν να μπεί σε μια ιστοσελίδα που στην πραγματικότητα είναι φαινομενική και όχι υπαρκτή.(scam)


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

1)Για να διαπιστώσουμε αν ενα email είναι scam,υπάρχει μια υπηρεσία σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα που το κάνει. http://www.scamomatic.com/ Μπαίνοντας εκεί, μπορούμε να δούμε αν πρόκειται για απάτη η όχι.

Για παράδειγμα από την παραπάνω φωτογραφία, γράφοντας το site στο google ( bguoe.com), αμέσως γράφει οτι είναι scam.

2)Το πιο ασφαλές που μπορεί να κάνει κανείς είναι να γράψει το όνομα του site στο google. Είναι σύνηθες αν το site είναι scam να υπάρχει άλλος που το έχει γράψει στο internet, οπότε από εκεί και πέρα χρειάζεται προσοχή.

3)Προσοχή διοτι στην υποτιθέμενη ιστοσελίδα, μπορεί να υπάρχει μπροστά το σήμα της paypal και άλλων εταιρειών που παρέχουν ασφάλεια στις συναλλαγές αλλά όταν πας να πληρώσεις δέχονται μόνο wire transfer ( μέσω τράπεζας) ή μόνο western union. Στην western union δεν προφυλάσσεται ο αγοραστής και από τη στιγμή που θα πάρουν τα χρήματα δεν υπάρχει τρόπος να τα πάρει κανείς πίσω.

4)Προσοχή διότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι έχουν φτιάξει ψεύτικα site με το σήμα της paypal. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί κανείς να το διαπιστώσει διοτι το URL είναι διαφορετικό.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου