Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Οι ριζικές αλλαγές που φέρνει ο "Καποδίστριας 2"

Οι ριζικές αλλαγές που φέρνει ο "Καποδίστριας 2"

Ριζικές αλλαγές και έντονες αντιδράσεις φέρνει ο «Καποδίστριας 2», που μειώνει τους δήμους στο μισό, καταργεί τις νομαρχίες και δημιουργεί υπερπεριφέρειες με αιρετούς άρχοντες. Οι αλλαγές θα συζητηθούν σε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 914 δήμοι και οι 120 κοινότητες που υπάρχουν σήμερα θα μειωθούν το πολύ σε 380. Οι αλλαγές θα ισχύσουν και στο Λεκανοπέδιο, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και δήμο, με εξαίρεση την Κρήτη, την Εύβοια, την Ρόδο, την Κεφαλονιά, την Χίο και την Λέσβο.

Οι 13 ή 14 περιφέρειες θα υποκαταστήσουν τις σημερινές 54 νομαρχίες και η ηγεσία τους θα εκλέγεται από τον λαό. Κάθε κόμμα θα έχει ενιαίο ψηφοδέλτιο για την υπερπεριφέρεια και ξεχωριστούς υποψηφίους ανά διαμέρισμα. Οι περιφερειάρχες αναμένεται να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, όπως π.χ. τα δάση, τα δημόσια οικονομικά και η ασφάλεια.

Ειδικό καθεστώς θα ισχύει στις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης (που θα διαχωριστεί από την σημερινή περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας). Οι δύο αυτές θα εκτελούν και μητροπολιτικές λειτουργίες, όπως η διαχείριση του πρασίνου, η διάθεση των απορριμμάτων, η Παιδεία και οι συγκοινωνίες.

Παράλληλα με τις αλλαγές στον χάρτη, η κυβέρνηση προχωρά και στην κατάργηση του 42% για εκλογή από την πρώτη Κυριακή και επαναφέρει το 50% +1

Ήδη, πάντως, στις τοπικές κοινωνίες έχουν ανάψει «φωτιές» και πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για επιπόλαια κίνηση χωρίς σχεδιασμό, που αποσκοπεί στην μείωση των κονδυλίων προς τους ΟΤΑ

Σε μια προσπάθεια να μην διογκωθούν οι αντιδράσεις, αλλά και για να ισχύσουν οι αλλαγές στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση «πατάει γκάζι»: οι αλλαγές θα συζητηθούν σε κατεπείγον Υπουργικό Συμβούλιο την Κυριακή και το σχέδιο θα κοινοποιηθεί στην ΚΕΔΚΕ που έχει τακτικό συνέδριο στις 18 Ιανουαρίου

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Γιάννης Ραγκούσης θα ενημερώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο θα συναντηθεί με τον γραμματέα του κόμματος Σωκράτη Ξινίδη και την Δευτέρα θα γίνει δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια.

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου