Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

3 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίους

3 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίους

«Ανάσα ρευστότητας» ετοιμάζεται να δώσει στην αγορά η κυβέρνηση, προσφέροντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσφύγουν στις εμπορικές τράπεζες, με ... εγγυητή το ελληνικό δημόσιο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο «βγάζει από το συρτάρι» ένα παλιό (προεκλογικό) σχέδιο του Γιάννη Παπαθανασίου και αναλαμβάνει να δώσει διέξοδο σε επιχειρήσεις που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα πριν ξεσπάσει η κρίση, να ανταπεξέλθουν στην έλλειψη ρευστότητας, την πτώση του τζίρου και τη δυσκολία χρηματοδότησης που πνίγει την αγορά.


Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών το

Ελληνικό δημόσιο θα προσφέρει Εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Στόχος είναι να εξασφαλισθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων για να μη γίνουν απολύσεις


Το ποσοστό δανείου για το οποίο το Δημόσιο θα εγγυάται προς τις τράπεζες θα ανέρχεται στο 70% του συνολικού δανείου και η διάρκεια της εγγύησης θα φθάνει στα τέσσερα χρόνια, με τη δυνατότητα παράτασης ενός έτους. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να αναληφθούν συνολικά κεφάλαια 3 δισ. ευρώ.


Οι εγγυήσεις θα παρέχονται για νέα δάνεια και θα αφορούν τη χορήγηση:

1. Κεφαλαίου κίνησης με οποιαδήποτε μορφή πίστωσης (δάνειο, αλληλόχρεος λογαριασμός κτλ.).

2. Δανείου για επενδύσεις.

3. Κεφαλαίου για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν ξεπερνούν όμως το 50% του εγγυημένου δανείου.


Το επιτόκιο των δανείων θα είναι αυτό που ισχύει στην αγορά την περίοδο που συνάπτεται το δάνειο. Εξετάζεται να υπάρξει κάποιας μορφής επιδότηση επιτοκίου, αλλά στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι με κρατική εγγύηση της τάξεως του 70%, ο δανειολήπτης μπορεί να αναζητήσει ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης στην αγορά, εκμεταλλευόμενος τον ανταγωνισμό των τραπεζών για «καλά δάνεια».
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου