Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Άρχισε η «μάχη των αποδείξεων»

Στο κυνήγι των αποδείξεων ρίχτηκαν οι φορολογούμενοι με την αλλαγή του χρόνου.

Οι περισσότεροι ζητούσαν και λάμβαναν αποδείξεις από νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία που ήταν ανοιχτά αυτές τις ημέρες, ενώ το ίδιο θα γίνεται και στα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες, καθώς ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποιες καταναλωτικές δαπάνες θα μπαίνουν στις φορολογικές δηλώσεις και σε ποιο ποσοστό θα είναι η έκπτωση.

Το κίνητρο που δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους συγκεντρώνουν αποδείξεις είναι διπλό, αφού αφενός θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ύψους του αφορολογήτου ορίου και αφετέρου θα μπορεί ο φορολογούμενος να έχει επιπλέον έκπτωση φόρου, ιδιαίτερα για εκείνους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

«Οι αποδείξεις είναι φορολογικό κίνητρο και ο κόσμος θα τις ζητά. Είναι η πρώτη φορά που το μέτρο γίνεται καθολικό», τόνισε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, Γιώργος Κορομηλάς. «Η συγκέντρωση αποδείξεων ωφελεί και τους φορολογουμένους και το κράτος, καθώς θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου