Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Παράνομες οι διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους

Παράνομες οι διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους

Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση διαφημιστικών πινακίδων επί του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων οδών που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών (με όριο ταχύτητας μέχρι 70 χλμ/ώρα), αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας.

Η Ολομέλεια απέρριψε τις αιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Παπάγου με τις οποίες ζητούσαν να αναιρεθούν δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που επιδίκασαν το ποσό των 117.388,11 ευρώ στον δικηγόρο Αθανάσιο Τσιώκο - Πλαπούτα.

Το ποσό αυτό επιδικάστηκε υπέρ του κ. Τσιώκου ως χρηματική αποζημίωση για τον θάνατο του 33χρονου παιδιού του, στις 12 Φεβρουαρίου 2000 από πρόσκρουση του αυτοκινήτου το οποίο οδηγούσε σε διαφημιστική πινακίδα στη Λεωφόρο Κατεχάκη. Το χρηματικό ποσό θα καταβληθεί ή από το Δημόσιο ή από τον Δήμο Παπάγου.

Σημειώνεται ότι η πινακίδα είχε τοποθετηθεί από διαφημιστική εταιρεία μετά από μίσθωση που είχε κάνει, του αναγκαίου χώρου για την τοποθέτησή της, από τον Δήμο Παπάγου.

Στις αποφάσεις αναφέρεται ακόμη ότι οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι - Κοινότητες) υποχρεούνται να αφαιρούν τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες που υπάρχουν στις λεωφόρους και τους δρόμους και αν δεν το κάνουν, πρέπει να τις αφαιρεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς η τοποθέτησή τους είναι αντίθετη στις διεθνείς συμβάσεις της Βιέννης για την οδική κυκλοφορία, την οδική σήμανση, την ελληνική νομοθεσία και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου