Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Πράσινο φως για τους αυτόματους πωλητές καυσίμων
Ειδήσεις
Όλο το 24ωρο, εφτά ημέρες την εβδομάδα θα μπορούν εφεξής να εφοδιάζονται με καύσιμα οι καταναλωτές, μετά την καθιέρωση της λειτουργίας των αυτόματων πωλητών υγρών καυσίμων και εκτός ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, παρά τις όποιες αντιδράσεις υπήρχαν από πλευρά των πρατηριούχων το Υπουργείο αναφέρει πως και η Επιτροπή Ανταγωνισμού με απόφασή της είχε υποδείξει τον τρόπο αυτό εφοδιασμού των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με καύσιμα ως ένα αναγκαίο μέτρο ενίσχυσης του ανταγωνισμού, με απώτερο στόχο τη διεύρυνση των επιλογών του καταναλωτή, που δυνητικά οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές. Στο εξής, με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, πέραν των πρατηρίων που παραμένουν ανοιχτά τις νυχτερινές ώρες και αργίες και ορίζονται στις αποφάσεις των οικείων νομαρχιών, οι καταναλωτές, θα μπορούν να ανεφοδιάζονται με τη μέθοδο της αυτοεξυπηρέτησης (self-service) και σε κλειστά πρατήρια στα οποία λειτουργούν αυτόματα μηχανήματα πώλησης υγρών καυσίμων.
Υπογραμμίζεται, δε, ότι η λειτουργία των αυτόματων πωλητών, πέραν του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, αφορά μόνο στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης υγρών καυσίμων και δεν ισοδυναμεί με κατάργηση της απαγόρευσης λειτουργίας των επανδρωμένων πρατηρίων κατά τις ώρες αυτές.

Παρά τις αντιδράσεις για την εφαρμογή του μέτρου, το Υπουργείο εκτιμά ότι οι πρατηριούχοι οφείλουν να χαιρετίσουν το μέτρο αυτό το οποίο θα δώσει νέα πνοή στον κλάδο και θα ευνοήσει την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού επισημαίνοντας ότι «η ελεύθερη από άποψη χρονικών ορίων λειτουργία των πρατηρίων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με ευεργετικές επιδράσεις στις τιμές αντλίας.

Επίσης αναφέρει ότι η ελεύθερη και χωρίς χρονικούς περιορισμούς λειτουργία των πρατηρίων των υγρών καυσίμων δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής στον τελικό καταναλωτή με σημαντικά οφέλη για τον τελευταίο.

Λαμβάνοντας, εξ άλλου, ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφάλεια των πολιτών, οι υπηρεσίες του Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών έχουν εκδώσει αναλυτικές εγκυκλίους όπου περιγράφονται τα μέτρα ασφαλείας και πυρόσβεσης που οφείλουν να λαμβάνουν τα πρατήρια, τα οποία λειτουργούν με αυτόματους πωλητές, προκειμένου να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε πιθανότητες ατυχήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου