Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Απλήρωτοι εδώ και 3 χρόνια οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ
Δημοσίευση: 07-05-2009 21:30 από Σπυριδούλα Σκούρα Ομάδα TVXS

Την αδιαφορία των αρμοδίων καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, τα οποία συνεχίζουν να υπολειτουργούν τα τελευταία χρόνια. Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον Τίμο Στραβοπόδη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ο οποίος μας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί.

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. οφείλουν από κοινού 13 εκατομμύρια ευρώ στα 72 Κέντρα Πρόληψης όλης της χώρας. Συγκεκριμένα, το ποσό που οφείλεται αφορά τις υποχρεώσεις τους -βάσει συμβάσεων και αυστηρά προϋπολογισμένων και προ-εγκεκριμένων δαπανών από το 2006, μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2009. Το υπουργείο Υγείας έχει στραφεί επισήμως στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κατά καιρούς έχει παράσχει διαβεβαιώσεις για εξασφάλιση έκτακτης επιχορήγησης για την κάλυψη μέρους των οφειλών του Ο.ΚΑ.ΝΑ. προς τα Κέντρα Πρόληψης. Ωστόσο, η επιχορήγηση αυτή δεν καταβλήθηκε ποτέ.

Αντίστοιχη είναι και η στάση της ΚΕΔΚΕ, η οποία καθυστερεί την κάλυψη των δικών της υποχρεώσεων για το 2009, ενώ δεν πιέζει την πολιτεία όσο θα έπρεπε. Η ΚΕΔΚΕ προβλεπόταν να καταβάλει στα τέλη του Απρίλη μέρος της χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ, ωστόσο αποφάσισε να μην το κάνει τελικά, με πρόσχημα τις οφειλές του υπουργείου Υγείας.

Ως αποτέλεσμα, τα Κέντρα Πρόληψης δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά και το πρόβλημα των ακάλυπτων ασφαλιστικών εισφορών φτάνουν σε βάθος χρόνου τους 18 μήνες. Επιπλέον, στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση έρχεται να προστεθεί η παντελής έλλειψη εκπαίδευσης των στελεχών πρόληψης, κάτι το οποίο οι εργαζόμενοι ζητούν να ανατραπεί άμεσα.

Εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης, το Σωματείο Εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας και πορεία από τα Προπύλαια στη Βουλή, την Τετάρτη 13 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου