Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

«Σφαγή» στα Μαθηματικά
Ευκολότερα από τα περσινά τα θέματα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

Σε ένα «βουνό» από αριθμούς κλήθηκαν χθες να σκαρφαλώσουν οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, καθώς η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων επέλεξε ιδιαίτερα απαιτητικά θέματα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, που κρίνονται αντίστοιχης δυσκολίας με τα περυσινά και αναμένεται να προκαλέσουν ανάλογη «σφαγή».
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, πάνω από το 52,5% των μαθητών της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1 και το 75% των μαθητών της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 απέτυχαν να πιάσουν τη βάση του δέκα, ενώ το ίδιο συνέβη και με το 40,7% των μαθητών της Θετικής Κατεύθυνσης. Στον αντίποδα, άριστα (18-20) έγραψε πέρυσι μόλις το 9,37% της Θετικής, το 10,5% της Τεχνολογικής 1 και το 2,29% της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2. Ανάλογα αναμένεται να είναι και τα εφετινά αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ), τα θέματα «ήταν αντίστοιχου βαθμού δυσκολίας με τα περυσινά, με αποτέλεσμα να αναμένεται και ανάλογη κατανομή της βαθμολογίας». Εξάλλου, σύμφωνα με τους μαθηματικούς του Φροντιστηρίου Φλωρόπουλος, τα θέματα κάλυψαν όλη την ύλη και παρουσιάζουν κλιμακωτή δυσκολία, με το τέταρτο θέμα περισσότερο απαιτητικό ώστε να ξεχωρίσουν οι άριστοι.

Διαβάθμιση της αξιολόγησης
Αντίθετα, οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης αντιμετώπισαν θέματα που κρίθηκαν σχετικά απλά και πάντως ευκολότερα από τα περυσινά από τους περισσότερους φιλολόγους στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, όπου κλήθηκαν να αναλύσουν το ποίημα «ο Ελεγκτής» του Μίλτου Σαχτούρη. Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) εκτίμησε ότι το κείμενο εμπεριέχεται στην εξεταστέα ύλη, αλλά υπογράμμισε ότι η περιορισμένη έκταση της ύλης και το γεγονός ότι το βιβλίο δεν έχει ανανεωθεί εδώ και χρόνια οδηγούν σε διαρκείς επαναλήψεις των θεμάτων. Σχετικά με τις ερωτήσεις, οι φιλόλογοι εκτίμησαν ότι «ανταποκρίνονται στο κείμενο και επιτρέπουν τη διαβάθμιση της αξιολόγησης».

Και η χθεσινή ημέρα των εξετάσεων κύλησε χωρίς προβλήματα, με εξαίρεση το Εξεταστικό Κέντρο Βιάνου στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου σημειώθηκε βλάβη ηλεκτροδότησης λόγω καιρικών φαινομένων και τα θέματα παραδόθηκαν με περιπολικό. Επίσης, μεμονωμένοι υποψήφιοι απηύθυναν ερωτήσεις και στα δυο μαθήματα, με αποτέλεσμα να αποσταλούν διευκρινίσεις της ΚΕΕ. Την Παρασκευή οι εξετάσεις συνεχίζονται με Ιστορία Θεωρητικής, Βιολογία Θετικής, Χημεία- Βιοχημεία Τεχνολογικής και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, επίσης Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.
πηγη:ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου