Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Η ποιότητα του ύπνου καθορίζει το βάρος μας
Η αυξομείωση του βάρους μας καθορίζεται εν πολλοίς από το πόσες ώρες κοιμόμαστε, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, που παρουσιάστηκαν στη διεθνή διάσκεψη για την παχυσαρκία, η οποία πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επιστήμη της Γεύσης, στη Ντιζόν της Γαλλίας, μετά από ένα κακό ύπνο οι άνθρωποι κατά μέσο όρο, την επόμενη μέρα τρώνε 550 θερμίδες ή 22% περισσότερες από το κανονικό, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ένα μεγάλο χάμπουργκερ.

Επίσης έπειτα από έρευνες σε ομάδες εθελοντών, διαπιστώθηκε ότι το αίσθημα της πείνας είναι αρκετά μεγαλύτερο σε όσους κοιμήθηκαν μόλις τέσσερις ώρες το προηγούμενο βράδυ, σε σχέση με όσους κοιμήθηκαν οκτώ ώρες.

Έτσι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι «η στέρηση του ύπνου αυξάνει τη λήψη τροφής και αποτελεί παράγοντα αύξησης της παχυσαρκίας».

Σε ακόμη μια μελέτη,από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάαστριχ της Ολλανδίας, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, στο Άμστερνταμ, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά, τα οποία κοιμούνταν λιγότερο κατά την εφηβική τους ηλικία, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αποκτούσαν στη συνέχεια μεγαλύτερο πάχος σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν αλλάξει τις συνήθειες του ύπνου τους.

Μια τρίτη μελέτη, που επίσης παρουσιάστηκε στη διεθνή συνδιάσκεψη από το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ήσαν έντονα υπέρβαροι στην ηλικία των 18 ετών, είχαν σχεδόν 50% λιγότερες πιθανότητες να παντρευτούν μέχρι τα 40 τους και αυτό ανεξάρτητα από το νοητικό ή το κοινωνικοοικονομικό επίπεδό τους. Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη έρευνα, οι γυναίκες τείνουν να «βαθμολογούν» υψηλότερα την εμφάνιση ενός άνδρα σε σχέση με άλλα χαρακτηριστικά του, όταν πρόκειται να διαλέξουν σύντροφο.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 1,6 δισ. άνθρωποι είναι υπέρβαροι στον κόσμο, εκ των οποίων τουλάχιστον 400 εκατ. είναι παχύσαρκοι. πηγη:enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου