Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος GPS


Ένας από τους πυλώνες του σύγχρονου hi-tech κοινωνικού βίου, το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης GPS, κινδυνεύει να καταρρεύσει, αφήνοντας όχι μόνο εκατομμύρια πολίτες χωρίς οδηγίες μετακίνησης, αλλά επηρεάζοντας και πληθώρα στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθότι δεν θα μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η τοποθεσία της επιλογής τους.

Το πρόγραμμα πλοήγησης ανήκει στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, καθότι διατηρεί τους δορυφόρους από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ωστόσο η κακή διαχείριση και η έλλειψη επαρκών κονδυλίων βάζουν το σύστημα σε κίνδυνο. Παρά τα 2 δις. δολάρια που ξοδεύονται για την ανανέωσή του, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η GAO, υπεύθυνη για την σωτηρία του, να μην προλάβει να επανατοποθετήσει νέους δορυφόρους.

Παρόλα αυτά, το σύστημα GPS θεωρείται πολύ πολύτιμο ώστε να «τεθεί» σε αχρηστία λόγω παράλειψης, με την τοποθέτηση σε τροχιά νέων δορυφόρων να έχει ήδη καθυστερήσει τρία χρόνια, τόσο για στρατιωτικές επιχειρήσεις, όσο και για την συμβατική χρήση πολιτών στην μετακίνησή τους. Ήδη ο Ευρωπαίος ανταγωνιστής του αμερικανικού GPS, το δορυφορικό σύστημα Galileo έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει αργότερα το 2010, ενώ αντίστοιχα συστήματα έχουν αναπτύξει και η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία, τα οποία και βρίσκονται στο στάδιο της επέκτασης.

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου