Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Εσείς ξέρετε τον ΑΜΚΑ σας;

Απίστευτη είναι η ταλαιπωρία των χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων που σπεύδουν να απογραφούν στα ΚΕΠ και στα ασφαλιστικά ταμεία για να λάβουν τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). Παράταση στην έναρξη ισχύος του ΑΜΚΑ (η εφαρμογή του αρχίζει την 1η Ιουλίου 2009) ζητεί η υπερνομάρχης ΑθηνώνΠειραιώς κ. Ντίνα Μπέη, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ κ. Γιώργος Κουτρουμάνης τονίζει ότι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων είναι πρωτοφανής και ζητεί την παράταση ισχύος του μέτρου. Από την πλευρά της η κ. Ντίνα Μπέη παρατηρεί ότι η αναστάτωση οφείλεται στην προβληματική online εφαρμογή που έχει εγκαταστήσει στα ΚΕΠ το υπουργείο Απασχόλησης και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Σύμφωνα με παράπονα πολιτών, το σύστημα στα ΚΕΠ παρουσιάζει συνεχώς διακοπές, λόγω της υπερφόρτωσης.

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την απονομή του ΑΜΚΑ προχώρησε το Υπουργείο Απασχόλησης. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση ο ΑΜΚΑ έχει ήδη αυτοδίκαια αποδοθεί -από τα στοιχεία των Ταμείων- σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων και συνταξιούχων, που ξεπερνά τα 7.000.000. Προς αυτούς αποστέλλονται ήδη κάρτες Κοινωνικής Ασφάλισης με τον αριθμό (έχουν ήδη αποσταλεί 2.700.000, τις προσεχείς ημέρες θα αποσταλούν 2.500.000 και η αποστολή συνεχίζεται). Οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν μόνοι τους αν διαθέτουν ΑΜΚΑ, στο δικτυακό τόπο
www.amka.gr


Όσοι έχουν ήδη ΑΜΚΑ δεν υπάρχει λόγος να προσφεύγουν στα ΚΕΠ ή στα σχετικά γραφεία των Ταμείων.

Στα ΚΕΠ ή στα γραφεία ΑΜΚΑ των Ταμείων θα πρέπει να προσφύγουν μόνον όσοι έχουν διαπιστώσει ότι δεν έχουν ΑΜΚΑ, θέλουν να διορθώσουν κάποια στοιχεία του, ή να εγγράψουν τα προστατευόμενα μέλη τους. Σημειώνεται ότι τα ΚΕΠ και τα γραφεία των Ταμείων τις τελευταίες μέρες έχουν αποδώσει εκατοντάδες χιλιάδες ΑΜΚΑ. Μόνο χθές (20/5/09) αποδόθηκαν 60.080 ΑΜΚΑ και οι επισκέψεις στον διαδικτυακό τόπο χθές ξεπέρασαν τις 100.000, ενώ σήμερα (21/05/09) αποδόθηκαν μέχρι το μεσημέρι 60.000 ΑΜΚΑ.

Το πενταψήφιο 11131 δίνει μόνο πληροφορίες για τις διαδικασίες απόδοσης του ΑΜΚΑ.

Η αναφορά στον Ιούλιο για τη χρήση του ΑΜΚΑ, αφορά στις συναλλαγές των πολιτών με τα Ταμεία. Αν κάποιος πολίτης δεν έχει πάρει ΑΜΚΑ μέχρι τότε, θα του αποδοθεί κατά την πρώτη συναλλαγή με το Ταμείο του.

Ο ΑΜΚΑ θα αποτελέσει την μοναδική εργασιακή-ασφαλιστική ταυτότητα κάθε πολίτη και άρα τόσο η απονομή όσο και η χρήση του θα είναι συνεχής και διαχρονική

7.000.000 αριθμοί
Πάντως το υπουργείο Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι περίπου 7.000.000 ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα (μηχανογραφικά) σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, ανά κατηγορία απονομής:

- Αποστολές καρτών σε δικαιούχους (ασφαλισμένους και συνταξιούχους) ΑΜΚΑ: Από τις 23-3-09 που άρχισαν οι αποστολές, έχουν αποσταλεί 2.700.000. Υπολογίζεται ότι τις προσεχείς ημέρες θα έχουν αποσταλεί άλλες 2.500.000 κάρτες.

- Διαδικτυακή Εφαρμογή: (Μέσω ΚΕΠ και γραφείων ΑΜΚΑ των ασφαλιστικών Ταμείων) από την αρχή της εφαρμογής (10-4-09) έχουν αποδοθεί σε δικαιούχους 98.400 νέοι αριθμοί και έχουν γίνει μεταβολές στοιχείων σε 91.300

ασφαλισμένους.

- Τηλεφωνικό Κέντρο: Από τις 5/5/09 έχει δεχτεί περισσότερες από 25.000

κλήσεις. Ο αριθμός κλήσεων αυξάνεται καθημερινά.

- Δικτυακός τόπος (Ρortal)
http://www.amka.gr/: Από τις 5 Μαΐου έχει δεχτεί περισσότερους από 221.000 επισκέπτες, ενώ η μέση ημερήσια επισκεψιμότητα έχει επίσης αυξητική τάση και τις τελευταίες ημέρες ξεπερνάει τις 40.000 επισκέψεις ημερησίως.

Σημειώνεται ότι ο ΑΜΚΑ θα αποδίδεται στους πολίτες από τα ΚΕΠ όλης της χώρας καθώς και από τα 125 γραφεία ΑΜΚΑ που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Απασχόλησης στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από την τηλεφωνική γραμμή 11131 (χωρίς χρέωση), αλλά και από τη διαδικτυακή πύλη, στη διεύθυνση
http://www.amka.gr/.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου