Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Προσοχή! Νοθευμένα ποτά με βερνίκι αυτοκινήτων

Έως και 100% νοθευμένα ποτά πωλούν νυχτερινά μαγαζιά στα νησιά, όπως προέκυψε από ελέγχους των αρμόδιων αρχών!

Στα λεγόμενα σκούρα ποτά, όπως το ουίσκι, η νοθεία αγγίζει το 80%, ενώ στα λευκά (π.χ. βότκα, ρούμι, τεκίλα) μπορεί να φτάσει και το 100%.

Οι μπόμπες φτιάχνονται είτε αραιώνοντας το ποτό με νερό ή αναμειγνύοντας το γνωστό καθαρό οινόπνευμα των 95 βαθμών που κυκλοφορεί στην αγορά με καραμελόχρωμα, ώστε να μοιάζει με… ουίσκι.

Αυτές οι δύο περιπτώσεις είναι οι «αθώες», αφού πολλοί είναι οι επιτήδειοι που αποστάζουν την αλκοόλη από βιομηχανικά προϊόντα, όπως το βερνίκι αυτοκινήτων και οι μπογιές, την αραιώνουν και την κάνουν ποτό. Το χρώμα που απομένει χρησιμοποιείται και αυτό, π.χ. αντί για γρεναδίνη!

Χώρες προέλευσης νοθευμένων ποτών θεωρούνται η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Ουγγαρία, ενώ αρκετά εργαστήρια παρασκευής έχουν «ξεφυτρώσει» στην Ελλάδα.

Μόνο το 2008, η παραβατικότητα στα οινοπνευματώδη ανήλθε στο 30,01%, όπως αναφέρει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός βυτιοφόρου που εντοπίστηκε στον Κιθαιρώνα και μετέφερε 10 τόνους λαθραίου οινοπνεύματος που προοριζόταν για την παρασκευή νοθευμένων ποτών.

Υπολογίζεται πως το κέρδος ενός μαγαζιού από τις μπόμπες φτάνει μέχρι και τα 15 ευρώ στο μπουκάλι. Πώς αλλιώς, άλλωστε, μπορούν να πωλούν, π.χ. στα Μάλια, τον Λαγανά και το Φαληράκι, απεριόριστα ποτά μόνο με 5 ευρώ;

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου