Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Καταναλωτικό δάνειο ή πιστωτική κάρτα από τράπεζα του εξωτερικού

Καταναλωτικό δάνειο ή πιστωτική κάρτα από τράπεζα της Γερμανίας, της Βρετανίας ακόμη και της Πολωνίας, χωρίς να είναι κατ’ ανάγκη μόνιμος κάτοικος, θα μπορεί να πάρει από το 2010 κάθε Έλληνας. Η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει σχετική κοινοτική οδηγία δημιουργεί αμέτρητες ευκαιρίες για νέα δάνεια και πιστωτικές κάρτες με χαμηλά ευρωπαϊκά επιτόκια. Για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών θα δημιουργηθούν κέντρα εξυπηρέτησης πληροφόρησης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σημαντικά οφέλη για τους Έλληνες καταναλωτές

Οι Έλληνες πληρώνουν μέχρι και 5% ακριβότερα ένα ανοικτό καταναλωτικό δάνειο σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Τη στιγμή που στην Ελλάδα το μέσο επιτόκιο ενός δανείου κυμαίνεται στο 14,31%, στην Γερμανία έφτανε στο 10,87, Αυστρία 6,57% και στην Ιταλία στο 7,28, με το μέσο όρο στην ευρωζώνη να φτάνει στο 9,58%.

Για ανοιχτό καταναλωτικό δάνειο 45.000 ευρώ, διάρκειας 10 ετών, η μηνιαία δόση στη χώρα μας -όπου το επιτόκιο κυμαίνεται στο 14,31%- φτάνει στα 707 ευρώ το μήνα ή 8.484 ευρώ το χρόνο. Για το ίδιο ποσό στην Αυστρία, η δόση ανέρχεται σε 512 ευρώ καθώς το επιτόκιο είναι 6,57% ή 7.884 ετησίως. Όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή : 195 ευρώ το μήνα ή 2.340 ευρώ το χρόνο.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς επισημαίνουν ότι για να λειτουργήσει πλήρως η συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία θα απαιτηθεί:

• απλοποίηση των διαδικασιών για συμβάσεις εξ΄αποστάσεως
• να υπάρχει η ηλεκτρονική υπογραφή του πελάτη και
• πανευρωπαϊκή πρόσβαση στον "Τειρεσία".

Σημαντικά είναι τα οφέλη όμως και στην αγορά των πιστωτικών καρτών, καθώς στην Ελλάδα το επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες κυμαίνεται από 15,27% έως 20,83%, όταν στη Γερμανία είναι στο 15,32% και στο Βέλγιο 13,99%.

Πέραν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα "ψιλά γράμματα" -και οι τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα συμμορφωθούν- υπάρχουν και κάποιες αποφάσεις, οι οποίες έχουν τελεσιδικήσει αλλά δεν είναι αμετάκλητες.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι η αναδρομική επιβάρυνση τόκων σε χρήση πιστωτικής κάρτας με χρέωση από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής με οικονομική επιβάρυνση στον καταναλωτή για τόκους 35 ημερών κατά μέσο όρο και η χρέωση προμήθειας έως 1,40 € για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου.

EPT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου