Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Επαναλειτούργησε η καρδιά της μετά από 5 χρόνια

Η καρδιά της μικρής Χάνα Κλαρκ έχει αφήσει άφωνη την επιστημονική κοινότητα. Είχε σταματήσει να χτυπά και ξανάρχισε έπειτα από πέντε χρόνια. Από μόνη της! Οι ίδιοι οι γιατροί μιλούν για θαύμα, ενώ ο διάσημος καρδιοχειρουργός Μ.Γιακούμπ δεν δίστασε ν’ αναγάγει στη σφαίρα της μαγείας το μοναδικό στα χρονικά περιστατικό.

Η περίπτωση της 16χρονης Βρετανίδας περιγράφεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet και θεωρείται η μοναδική στον κόσμο. Η ελαττωματική καρδιά ενός παιδιού αποκαθίσταται και λειτουργεί σε τέτοιο σημείο, που να κάνει δυνατή την αφαίρεση του μοσχεύματος.

«Ως εκ θαύματος»

Η 16χρονη Χάνα είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς όταν ήταν ακόμη νήπιο αλλά πριν από τρία χρόνια απέρριψε το μόσχευμα. Σήμερα έχει αναρρώσει πλήρως και ζει με τη δική της καρδιά η οποία θεραπεύτηκε «ως εκ θαύματος».

Τον Ιούλιο του 1995, όταν η Χάνα ήταν δύο χρονών, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση επειδή έπασχε από μυοκαρδιοπάθεια. Κατ' εξαίρεση, οι γιατροί άφησαν τη δική της καρδιά στη θέση της, εκτιμώντας ότι υπήρχε μια πιθανότητα να γιατρευτεί.

Λίγα χρόνια αργότερα, το κορίτσι προσβλήθηκε από καρκίνο, λόγω των φαρμάκων που της χορηγούσαν για να μην απορριφθεί το μόσχευμα.

Υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και άλλες μορφές θεραπείας ενώ ταυτόχρονα οι γιατροί αποφάσισαν να μειώσουν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Το 2005, όμως, διαπίστωσαν ότι η μεταμοσχευμένη καρδιά είχε πλέον υποστεί βλάβη και ο οργανισμός την απέρριπτε.

Αυτό που κατέπληξε τους γιατρούς ήταν το γεγονός ότι η δική της καρδιά είχε αρχίσει να λειτουργεί ομαλά. Έτσι, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια εντυπωσιακή επέμβαση και ν’ αφαιρέσουν στις 20 Φεβρουαρίου 2006 το ξένο όργανο.

Της είχαν δώσει 12 ώρες ζωής

Σήμερα, το κορίτσι έχει θεραπευτεί από τον καρκίνο και η καρδιά της λειτουργεί κανονικά, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής στο Ιμπέριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, σερ Μαγκντί Γιακούμπ.

Κι όμως, κάποια στιγμή η οικογένειά της είχε ενημερωθεί ότι το κορίτσι θα πέθαινε μέσα σε 12 ώρες...

«Η πιθανότητα ίασης της καρδιάς είναι στη σφαίρα της μαγείας», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Μια καρδιά, που δεν χτυπούσε, όταν τοποθετούσαμε δίπλα της τη νέα καρδιά, σήμερα λειτουργεί κανονικά».

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Τσανγκ, σύμβουλο στο παιδιατρικό νοσοκομείο Γκρέιτ Όσμοντ Στριτ, η περίπτωση της Χάνα είναι χρήσιμη, γιατί θα βοηθήσει ν’ αναπτυχθούν προσωρινές, τεχνητές καρδιές, για τα παιδιά που πάσχουν από μυοκαρδιοπάθεια.

«Δεν θα βρισκόμουν εδώ, χωρίς όλα αυτά», είπε απλά η Χάνα, κλαίγοντας από συγκίνηση και χαρά.

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου