Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Κόβονται 7 στις 10 αιτήσεις για νέα δάνεια

moneydownΟι τράπεζες βαθμολογούν πολύ πιο αυστηρά τους υποψήφιους πελάτες τους, με στόχο να δανειοδοτούν μόνο όσους έχουν αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι είναι καλοπληρωτές. O φόβος των αυξημένων επισφαλειών που προβλέπουν οι τράπεζες για τους επόμενους μήνες τις έχει αναγκάσει να κόβουν τις αιτήσεις για τα νέα δάνεια, βάζοντας πολύ πιο αυστηρά κριτήρια, αλλά και εφαρμόζοντας πολιτικές διαφορετικές από τις επίσημες ανακοινώσεις και διαφημίσεις των προϊόντων τους.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι «κόβονται» σχεδόν 7 στις 10 νέες αιτήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, ενώ ειδικότερα για τα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες χορηγούν το πολύ έως το 80% της αξίας του ακινήτου ή του οικοπέδου που θέλει να αγοράσει ο δανειολήπτης.

Aντίστοιχη είναι η εικόνα και στα καταναλωτικά δάνεια, ενώ στις μεταφορές υπολοίπων ελέγχουν ακόμα και αν ο υποψήφιος πελάτης πλήρωνε τις δόσεις στην ώρα τους ή αν καθυστερούσε συστηματικά, χωρίς όμως να έχει μπει στη «μαύρη λίστα» του Tειρεσία.

Eπιπλέον συναρτούν το ύψος του δανείου από τη συμμετοχή του δανειολήπτη στην αγορά. Eτσι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό από ίδια κεφάλαια τόσο μικρότερο είναι το επιτόκιο.

Mάλιστα, όταν το ποσό δανείου είναι μεγάλο οι τράπεζες απαιτούν την προσημείωση περιουσιακού στοιχείου, ενώ στις πιστωτικές κάρτες οι νέες εγκρίσεις αφορούν χαμηλό πιστωτικό όριο, ακόμα και αν ο κάτοχος της κάρτας έχει υψηλό εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου