Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Η σοκολάτα διώχνει τον πόνο
Οχι μόνο απόλαυση, αλλά και ανακούφιση από τον πόνο μπορεί να προσφέρει έστω κι ένα κομματάκι σοκολάτας. Το ίδιο μπορεί να κάνει και το νερό, αλλά η σοκολάτα είναι σίγουρα προτιμότερη. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν καταπίνουμε σοκολάτα, αποσπάται η προσοχή μας. Οπως λένε οι ερευνητές, είναι ένας φυσικός τρόπος αντιμετώπισης του πόνου.

Η σχετική θεωρία επιβεβαιώθηκε πλήρως από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια και τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στην «Journal of Neuroscience». Αν και η μελέτη έγινε σε ζώα, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σικάγο που την πραγματοποίησε πιστεύει ότι τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να ισχύουν και για τους ανθρώπους, μιας και το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι εξαιρετικά κοντά σε αυτό των ποντικών.

Στα πειράματα οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια σοκολάτα ή νερό με ζαχαρίνη, ενώ ταυτόχρονα άναβαν μια λάμπα κάτω από τα κλουβιά τους. Η θερμοκρασία από τη λάμπα συνήθως έκανε τα ποντίκια να σηκώνουν τα πόδια τους. Οταν όμως έτρωγαν τη σοκολάτα ή έπιναν το νερό, δεν αντιδρούσαν τόσο έντονα στη ζέστη και συνέχιζαν να τρώνε, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έδιναν σημασία στον πόνο. Η επικεφαλής των ερευνητών, δόκτωρ Μέισον εξηγεί ότι η κατανάλωση φαγητού διεγείρει ένα σύστημα στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τις υποσυνείδητες αντιδράσεις και το οποίο είναι γνωστό ότι απαλύνει τον πόνο. «Αυτό δείχνει ότι δεν έχει να κάνει με τις θερμίδες. Το νερό δεν έχει θερμίδες, η ζαχαρίνη δεν έχει ζάχαρη, αλλά και τα δύο έχουν την ίδια επίδραση με τη σοκολάτα», προσθέτει η ερευνήτρια.

Αυτή η μέθοδος αντιμετώπισης του πόνου μπορεί να προστατεύει τα ζώα όταν τρώνε τρόφιμα που τα τραυματίζουν, ωστόσο στους σύγχρονους ανθρώπους αυτό το αντανακλαστικό μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής και την παχυσαρκία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο οι ουσίες που περιείχαν ζάχαρη κατάφερναν να καταπραΰνουν τον πόνο, αλλά η τελευταία έρευνα διαπιστώνει ότι το ίδιο συμβαίνει και όταν δεν υπάρχει ζάχαρη. Σίγουρα όμως συμβαίνει με τη σοκολάτα.


espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου