Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Στο διαδίκτυο το νομοσχέδιο για υπερχρεωμένους καταναλωτές

Στην ιστοσελίδα www.opengov.gr/ypoan αναρτάται απόψε (μετά τις 20:00) το σχέδιο νόμου για τη «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών», βάσει του οποίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφληση των χρεών τους με ευνοϊκότερους όρους αλλά και να απαλλαγούν από αυτά, εφόσον εξυπηρετήσουν για μία περίοδο από τρία έως πέντε έτη με βάση το εισόδημα από την εργασία τους ένα μέρος των χρεών που καθορίζεται από το Δικαστήριο και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των οφειλών.

Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα, υπό αυστηρές προϋποθέσεις ελέγχου, και στα νοικοκυριά εκείνα που ζουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν έστω και ένα μικρό μέρος των χρεών τους, να επιτύχουν τον απεγκλωβισμό από την υπερχρέωση.

Παράλληλα προστατεύεται η πρώτη κατοικία του οφειλέτη ενώ σημειώνεται ότι η απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας ανεργίας, σημαντικών προβλημάτων υγείας, εισοδήματος που δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών, είναι δυνατός ο προσδιορισμός χαμηλότερων ή και μηδενικών καταβολών, ενώ το Δικαστήριο μπορεί να επανεξετάζει κάθε οκτώ μήνες ή και νωρίτερα, αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή, την εξακολούθηση της συνδρομής των προϋποθέσεων βάσει της οποίας εκδόθηκε η απόφαση.

Όπως ανέφερε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009, οπότε και θα κατατεθεί ως σχέδιο νόμου για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου