Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Φοροαπαλλαγή για την πρώτη κατοικία έτσι κι αλλιώς

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009, 20:01

Τα πάνω κάτω υπέρ των πολιτών φέρνει το Συμβούλιο της Επικρατείας με μία απόφασή του η οποία αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο.
Το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, με την αυξημένη επταμελή σύνθεση του Β’ Τμήματός του, ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος που ορίζει ότι η οικογένεια και ο γάμος τελούν υπό την προστασία του κράτους, έκρινε ότι «οι έγγαμοι δικαιούνται φοροαπαλλαγή για την αγορά πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα εάν προ του γάμου τους, ένας από του δύο είχε αγοράσει πρώτη κατοικία με φοροαπαλλαγή».

Το ΣτΕ αναίρεσε προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών το οποίο είχε απορρίψει αίτηση οικογενειάρχη ο οποίος ζητούσε από την Δ.Ο.Υ. Γαλατσίου να του επιστραφεί ο φόρος που είχε καταβάλει για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Στην απόφασή του το ΣτΕ αναφέρει ότι «οι έγγαμοι δικαιούνται απαλλαγής από τον φόρο μεταβιβάσεως ακινήτων, για την απόκτηση οικογενειακής στέγης, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν απαλλαγή από τον φόρο αυτό, της οποίας είχε τύχει ένας από τους συζύγους πριν από τον γάμο».
Στο αιτιολογικό της απόφασης εξηγείται πως «ο άγαμος δεν τελεί υπό τις αυτές συνθήκες με τον έγγαμο ή την οικογένεια και, συνεπώς, η απαλλαγή, της οποίας είχε τύχει, υπηρετούσε, όταν είχε δοθεί, πάντως, διαφορετικό σκοπό».

Επίσης αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, ότι «στην περίπτωση που ο ένας από τους συζύγους είχε τύχει απαλλαγής από τον φόρο αυτό, πριν από το γάμο, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, η εκποίηση του ακινήτου αυτού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την χορήγηση απαλλαγής από τον φόρο, για το ακίνητο που αποκτάται, ως οικογενειακή στέγη, μετά τον γάμο, διότι, για την οικογένεια, η απαλλαγή αυτή είναι η πρώτη που χορηγείται».
zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου