Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Χαμηλά βγήκε το θέρμανσης, αλλά «τσιμπά» η βενζίνη

Τα καλά νέα κρατούν λίγο για τους Ελληνες καταναλωτές, αφού μπορεί, μεν, το πετρέλαιο θέρμανσης να βγαίνει από σήμερα στην αγορά σε τιμές μεταξύ 52 και 56 λεπτών, δηλαδή έως και 20 φθηνότερα σε σχέση με την περσινή του πρεμιέρα, ωστόσο αρχίζει να «τσιμπά» η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά έπειτα από 8 εβδομάδες συνεχούς πτωτικής πορείας, η διυλιστηριακή τιμή της αμόλυβδης ενισχύθηκε αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη για πρώτη φορά, πλέον, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Μάλιστα, η αύξηση αυτή έφτασε το 2,6% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, ξεπερνώντας χθες και τα επίπεδα των 75 δολαρίων ανά βαρέλι.

Προστατεύονται, πάντως, σε ένα βαθμό συνολικά οι καταναλωτές στην Ευρώπη – με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η χώρα μας είναι η 10η φθηνότερη με μέση τιμή στα 1,039 ευρώ ανά λίτρο – από το γεγονός της ενίσχυσης και του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η άνοδος της διυλιστηριακής τιμής αναμένεται να απεικονιστεί τις επόμενες ημέρες και στη λιανική, ενώ προφανώς ανοδικά θα κινηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου