Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Τέλος στην «προφορική συνέντευξη», αρχή της «ανοιχτής διαδικασίας» μέσω Ίντερνετ


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις-καταπέλτες έλυσε οριστικά το ζήτημα της προφορικής συνέντευξης κατά τις προαγωγές των γενικών διευθυντών, κρίνοντας τον τρόπο διεξαγωγής τους ως αντισυνταγματικό. Ταυτόχρονα, πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας σε ΔΕΚΟ και άλλους κρατικούς οργανισμούς πρόκειται να προκηρύξει η κυβέρνηση με «ανοιχτή διαδικασία», μέσω διαδικτύου.

Με δύο αποφάσεις βαρύνουσας σημασίας το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (32 υπέρ έναντι 3 κατά) ότι οι επιλογές των γενικών διευθυντών έγιναν παράνομα, αφού δεν υπήρχαν ούτε συνοπτικά έστω πρακτικά για το τι ρωτήθηκαν και τι απάντησαν οι υποψήφιοι στην προφορική συνέντευξη, με συνέπεια να μην αποδεικνύεται πώς αξιολογήθηκαν η προσωπικότητα και η ικανότητα καθενός. Ειδικότερα, η παράλειψη των αρμοδίων υπηρεσιακών συμβουλίων να συντάξουν ένα τέτοιο πρακτικό αποτελεί κατά το ΣτΕ «παράβαση ουσιώδους τύπου όσον αφορά τη διαδικασία που επιβάλλει ο νόμος».

Έτσι, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δικαίωσε για τις μη προαγωγές τους τον Πέτρο Ιωαννίδη, οποίος παρανόμως δεν τοποθετήθηκε στη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Μεταφορών και τον Δημήτρη Παπασπύρου, ο οποίος παραλείφθηκε να τοποθετηθεί στη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών. Οι δικαστικές αποφάσεις αναφέρουν ότι σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα το υπηρεσιακό συμβούλιο πριν επιλέξει τον καταλληλότερο για τη θέση του γενικού διευθυντή, υποχρεούται να καλέσει τους υποψηφίους σε προφορική συνέντευξη. Ωστόσο, μόνο με τη σύνταξη πρακτικού κατά τις προφορικές συνεντεύξεις, αφενός εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις αμεροληψίας και αξιοκρατικής κρίσης και αφετέρου μπορεί να ελεγχθεί το περιεχόμενο των συνεντεύξεων από τα δικαστήρια, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Κατά συνέπεια, σε χιλιάδες εκκρεμείς δίκες – που αφορούν είτε προαγωγές είτε προσλήψεις – είναι πιθανόν ότι ακολουθώντας το παράδειγμα του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ακυρωθούν οι επιλογές που βασίστηκαν στην προφορική συνέντευξη με ελλιπή πρακτικά, ενώ οι αδικηθέντες υπάλληλοι θα μπορούν να διεκδικήσουν την πλήρη δικαίωσή τους όχι μόνο σε ηθικό επίπεδο με την αναδρομική επιλογή τους αλλά και με την αποζημίωσή τους για όσες επιπλέον αποδοχές στερήθηκαν λόγω του παραγκωνισμού τους, ακόμα και αν είναι σήμερα συνταξιούχοι.

«Ανοιχτή διαδικασία» για άλλες 2.000 θέσεις σε ΔΕΚΟ

Ακολουθώντας το πρότυπο της «ανοιχτής διαδικασίας» για την πλήρωση 88 θέσεων πολιτικής ευθύνης της κρατικής μηχανής – κατά την οποία η προκήρυξη των θέσεων έγινε μέσω Internet και υποβλήθηκαν περίπου 7.000 αιτήσεις – η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην πλήρωση ακόμα 2.000 θέσεων που αφορούν την περιφέρεια, όπως διοικήσεις νοσοκομείων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, εποπτευόμενων από το Δημόσιο οργανισμών και ιδρυμάτων.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί και πάλι μέσω Διαδικτύου, με τους ενδιαφερομένους να αποστέλλουν τα βιογραφικά τους στη διεύθυνση www. opengov. gr και – όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός – η εν λόγω διαδικασία προσδοκάται από την κυβέρνηση να αναδείξει τους «άριστους» που θα κληθούν να στελεχώσουν τους δημόσιους οργανισμούς, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση. Παράλληλα ο κ.Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να καταγράψουν τις θέσεις αυτές, ώστε η διαδικασία να αρχίσει αμέσως μετά το τέλος της πρώτης για την πλήρωση των 88 θέσεων που αφορούν θέσεις γενικών γραμματέων υπουργείων, προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων ΔΕΚΟ.

Πηγή: Έθνος, Ημερησία, Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου