Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΣΩΣΙΒΙΟ ΣΕ 10.000 «ΠΝΙΓΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΧΡΕΗ» ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σεισάχθεια α λα νεοελληνικά

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ Ανάσα για περίπου 10.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά που κινδυνεύουν από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προσφέρουν τα νομοσχέδια που ετοίμασε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.



Πρόκειται για την εφαρμογή μιας μορφής «σεισάχθειας» προσαρμοσμένης στις συνθήκες που προκάλεσε η πρόσφατη κρίση, με σοβαρότατες επιπτώσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το πρώτο από τα 4 συνολικά νομοσχέδια, με τα οποία επιδιώκεται να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχει σωρεύσει η κρίση σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει και την «αμνηστία» του Τειρεσία. Το κείμενο του δεύτερου νομοσχέδιου έχει ολοκληρωθεί και τις κύριες ρυθμίσεις του έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπουργός, αφού προηγουμένως επίσης έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Παρουσιάζοντας τα δύο νομοσχέδια, η Λούκα Κατσέλη σημείωσε ότι τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση είναι 72,9 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το περίπου 7% των στεγαστικών, έναντι 65,7 δισ. πέρσι.

Στα καταναλωτικά η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη. Σε ένα μήνα τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, δηλαδή 34,9 δισ. φέτος από 33,9 δισ. πέρσι και αντιπροσωπεύουν το 11,7% των δανείων, έναντι 6,9% έναν χρόνο πριν. Το υπουργείο εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου