Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Σύμφωνα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό
Διανύουμε την πιο ζεστή δεκαετία όλων των εποχών
Σε διαρκή άνοδο η παγκόσμια θερμοκρασία από το 1850


Ανοδικά κινείται από το 1850 μέχρι σήμερα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία και η ανοδική τάση επιταχύνεται από το 1970, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Meteorological Office Hadley Centre. Το πέμπτο πιο ζεστό έτος στα χρονικά έχουμε φέτος όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), που επισημαίνει ότι διανύουμε την πιο θερμή δεκαετία από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία.
Τα στοιχεία προέρχονται από 1500 μετεωρολογικούς σταθμούς ανά τον κόσμο και δείχνουν ταχεία υπερθέρμανση του πλανήτη από τη δεκαετία του 1970, με κάθε δεκαετία που ακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με την προηγούμενη.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έρχεται να ενισχύσει τη διαφάνεια στο ζήτημα και να στηρίξει τις αποδείξεις ότι ο πλανήτης γίνεται όλο και περισσότερο θερμός. Σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής άδραξαν την ευκαιρία της υποκλοπής σειράς μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το University of East Anglia και κατηγόρησαν ειδικούς για το κλίμα ότι συνωμοτούν για να αποσιωπήσουν στοιχεία άλλων ειδικών με στόχο την προώθηση των δικών τους θέσεων.

Στην ανακοίνωσή του, το Met Office υπογραμμίζει ότι έχει την πλήρη υποστήριξη του University of East Anglia για τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων.

Πρόθεση του Met Office είναι να δημοσιοποιήσει και τα υπόλοιπα στοιχεία από περίπου 5.000 μετεωρολογικούς σταθμούς ανά τον κόσμο μόλις εξασφαλίσει την έγκριση από όσους έχουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας αυτών των στοιχείων, με στόχο τη συγκρότηση του πλήρους ιστορικού.

Η πιο ζεστή δεκαετία

Η φετινή χρονιά θα είναι πιθανότατα η πέμπτη πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και η πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα θα είναι η πιο ζεστή από τότε που άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία.

Αυτό ανακοίνωσε στην Κοπεγχάγη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Η πιο ζεστή χρονιά ήταν το 1998 και οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο αυξάνει αφύσικα τη θερμοκρασία στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και μπορεί να επιφέρει ευρύτερες αναστατώσεις στον καιρό παγκοσμίως.

Ένα νέο φαινόμενο Ελ Νίνιο αναπτύχθηκε φέτος και εξηγεί εν μέρει την άνοδο των θερμοκρασιών. Το 2008 ήταν η 11η πιο ζεστή χρονιά.

Ο Γενικός Γραμματέας του WMO Μισέλ Ζαρό έκανε τις παραπάνω ανακοινώσεις διευκρινίζοντας ότι τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Μάρτιο του 2010.

Σχετικά με τις προγνώσεις του για τα επόμενα χρόνια, ο Ζαρό δεν έκανε οποιαδήποτε πρόγνωση για κάθε επόμενο έτος ξεχωριστά.

"Υπάρχει μια τάση ανόδου της θερμοκρασίας, δεν έχουμε αμφιβολία γι' αυτό, αλλά δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για την επόμενη χρονιά" εξήγησε ο γ.γ. του WMO.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου