Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Άτυπο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας

Σήμερα στην επαρχία της Ισπανίας, Καταλονία, διοργανώθηκε ανεπίσημο δημοψήφισμα στο πλαίσιο εκστρατείας για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την υπόλοιπη Ισπανία. Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 170 καταλανικές πόλεις και χωριά, όπου έχουν σπεύσει χιλιάδες εθελοντές.

Ένας στους 10 στην επαρχία των επτά εκατομμυρίων κατοίκων της επαρχίας καλείται να απαντήσει στο ερώτημα εάν θέλει η Καταλονία «να καταστεί κοινωνικό, δημοκρατικό και ανεξάρτητο κράτος».

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ωστόσο δεν έχει καμία νομική ισχύ, καθώς οποιοδήποτε δημοψήφισμα στην Ισπανία πρέπει να διεξάγεται υπό την εντολή της κυβέρνησης. Οι υποστηρικτές όμως του άτυπου δημοψηφίσματος ελπίζουν πως αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα για ένα επίσημο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας.

Η Καταλονία, η οποία περιλαμβάνει την πόλη της Βαρκελώνης, είναι η πλουσιότερη ισπανική επαρχία. Αναλογεί στο 25% του ΑΕΠ της Ισπανίας, έχει τη δική της γλώσσα και ήδη απολαμβάνει αυτονομίας.

Για τις αρχές του έτους προγραμματίζονται ανάλογα δημοψηφίσματα σε άλλες πόλεις, περιλαμβανομένης της Βαρκελώνης και της Γιρόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου